Online kupovina je njihov glavni motiv otvaranja tekućih računa

Mladi Amerikanci ne vole tradicionalne kreditne kartice

BankeNovacVesti

28.3.2021 12:07 Autor: Marko Miladinović 0

Mladi Amerikanci ne vole tradicionalne kreditne kartice Mladi Amerikanci ne vole tradicionalne kreditne kartice
Pandemija korona virusa je promenila navike bankarskih klijenata u SAD, ubrzavši njihov prelazak na digitano bankarstvo, što potvrđuje podatak da je svaki peti Amerikanac... Mladi Amerikanci ne vole tradicionalne kreditne kartice

Pandemija korona virusa je promenila navike bankarskih klijenata u SAD, ubrzavši njihov prelazak na digitano bankarstvo, što potvrđuje podatak da je svaki peti Amerikanac otvorio prošle godine bankarski račun za elektronsko plaćanje, pokazuje istraživanje finansijsko-tehnološke kompanije FIS Global.

Naime, 18 odsto učesnika u anketi FIS reklo je da je otvorilo tekući račun u banci samo za online plaćanja, dok je 37 odsto izjavilo da je, uz korišćenje tradicionalnih bankarskih usluga, u proteklih 12 meseci prešlo i u nov poslovni odnos s nekom velikom domaćom ili globalnom bankom koja ima dobro uspostavljen online portal, prenosi CNBC.

Uprkos tome što su korisnici otvarali bankarske račune, korišćenje kreditnih kartica je naglo palo, naročito kod jedne starosne grupe klijenata, napominje FIS Globalov direktor za bankarstvo sledeće generacije Endru Biti (Andrew Beatty).

„Kod generacije z (rođeni od sredine devedesetih pa do 2010. godine) smo uočili pad posedovanja kreditnih kartica. Prošle godine, 31 procenat pripadnika te starosne kategorije nije imalo kreditnu karticu, a sada čak 55 posto“, rekao je Biti za CNBC.

U svim starosnim grupama, 14 odsto korisnika bankarskih usluga nije imalo kreditne kartice prošlog aprila, a ove godine je taj procenat porastao na 21 posto.

Finansijske kompanije bi, smatra Biti, trebalo da se prilagode promenama ponašanja klijenata, posebno kad je reč o generaciji z, inoviranjem ponude „kupi sada, plati kasnije“ kako bi premostile jaz u kreditiranju mlađih generacija koje izbegavaju tradicionalne kreditne kartice.

FIS Global predviđa da će servis „kupi sada, plati kasnije“ činiti 4,0 odsto ukupnih globalnih transakcija u e-trgovini do 2024. godine. Kad je reč o SAD, FIS procenjuje da će udeo tih transakcija porasti na pet procenata do 2024, u odnosu na trenutnih 2,0 odsto tržišnog udela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...