Mladi ne žele da rade u turizmu, najviše nedostaju kuvari
EUPoslovanjeRegionSrbijaU fokusuVesti
18.7.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 10
Turizam je na dobrom putu da ponovi pa i nadmaši rekorde iz 2019. godine. Da dobro ponekad prati loše, govori činjenica da u turizmu i ugostiteljstvu uskoro neće imati ko da radi. Prekaljeni profesionalci otišili su u inostranstvo, a mladima ni veća plata od prosečne nije dovoljan motiv.
Tokom korone mnogi su napustili turistički sektor uvidevši njegovu ranjivost prilikom svake vanredne okolnosti. Reč je o profesionalcima koji su se godinama kalili u toj branši. Oni sada nisu spremni da se vrate na stari posao, a mnogi su odlučili da odu u inostranstvo. I takvih je više destina hiljada, piše RTS.
„Ljudi iz Beograda tokom sezone odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru, ljudi iz Hrvatske odlaze u Austriju i Nemačku, ljudi iz Nemačke idu u Švedsku, ljudi iz Švedeske odlaze u Ameriku i tu se pravi jedan veliki krug. Došli su neki novi klinci, neka nova deca koja nemaju lojalnost, nemaju osećaj za ugostiteljstvo i sada imamo zaista veliki problem koji je korona samo ubrzala“, istakao je Aleksandar Vasiljević iz beogradskog Hotela Hilton.
Hoteli i restorani su spremni da zaposle mlade čim izađu iz školskih klupa uz platu koja je veća od prosečne u Srbiji, ali ni to im nije dovoljan motiv da se zaposle, piše RTS.
„Nekada je praktično jedan od najlepših poslova bio raditi u turističkoj agenciji, u rentakaru, u avio-saobraćaju. To jednostavno danas za mlade nisu atraktivni poslovi, oni idu u neke druge delatnosti“, ocenio je Mirko Bauk iz agencije Odeon World Travel.
Nedovoljno i stranih radnika
Naši restorani sada zapošljavaju radnike iz inostranstva, Pakistana, Indije, Turske, Egipta, sa Kube, ali ni njih nema dovoljno.
Pročitajte još:
„Ljudi rade mnogo više sati nego inače, rade u više sektora, mnogo više poslova imaju nego što bi trebalo i samim tim imamo problem, s obzirom da to nije osnova koju bi svaki ugostiteljski objekat trebalo da ima. Gosti to primećuju, imali smo i dosta primedbi u tom segmentu, ali prosto ne možemo da utičemo na tu situaciju, jer jednostavno, ljudi nema“, rekla je Maja Vardić iz Savske pivnice.
Iako nedostaju svi kadrovi u turizmu i ugostiteljstvu, ipak je potražnja najveća za kuvarima. Kako sada stvari stoje, uskoro će se za njihov prelazak iz restorana u restoran plaćati transferi kao za fudbalere i košarkaše.
025
18.7.2022 #1 AuthorCuj ovog, nema lojalnosti ahahahahahahahahahah
Ne, nego su se u ovoj zemlji dohvatili novaca pa uveli novu podelu poslova u kuhinji – Glavni kuvar i Pomocni kuvar. To necete uciti ni u jednoj kuvarskoj skoli 🙂 radi se prekovremeno ali svakodnevno, a u tako (ne)organizovanoj kuhinji, ja ne bih radio ni za mesecnu platu od milion dinara
VERA
18.7.2022 #2 AuthorFale i kuvari i konobari.
goca87
18.7.2022 #3 AuthorFizički naporan posao a ne dovoljno plaćen
NINICA
18.7.2022 #4 AuthorKuvari u Srbiji su dosta manje plaćeniji u odnosu na inostranstvo.
COCO
18.7.2022 #5 AuthorSlažem se.
TATJANA
18.7.2022 #6 AuthorSigurno nisu dobri uslovi
COCO
18.7.2022 #7 AuthorNe samo da su više plaćeni u inostranstvu, nego su i poštovaniji i cenjeniji!
COCO
18.7.2022 #8 AuthorPoštovani su kao i lekari, a toga u Srbiji nema!
GOCA BG
18.7.2022 #9 AuthorKad nasi ugostitelji budu dobro placali kuvare i konobare,tada ce ih i zadrzati…
NATI29
20.7.2022 #10 AuthorKada ih budu platili koliko i treba ostace ovde