Podaci koje je objavio Peking nisu ispunili tržišna očekivanja

MMF poboljšao prognozu privrednog rasta Kine

SvetVesti

7.11.2023 14:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF poboljšao prognozu privrednog rasta Kine MMF poboljšao prognozu privrednog rasta Kine
Kineska ekonomija će ove godine rasti za 5,4 odsto, nakon što je ostvarila „snažan“ oporavak od pandemije Covid-19, saopštio je u utorak Međunarodni monetarni... MMF poboljšao prognozu privrednog rasta Kine

Kineska ekonomija će ove godine rasti za 5,4 odsto, nakon što je ostvarila „snažan“ oporavak od pandemije Covid-19, saopštio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF), revidirajući naviše svoje ranije prognoze rasta od pet odsto, dok se sledeće godine očekuje sporiji rast.

MMF je saopštio da bi nastavak slabosti sektora nekretnina i smanjena spolja potražnja mogli da ograniče rast BDP-a na 4,6 odsto u 2024. godini, što je bolje od prognoze rasta od 4,2 odsto koja je objavljena u svetskom ekonomskom pregledu MMF-a u oktobru, prenosi Reuters.

Revizija naviše usledila je nakon odluke Kine da odobri emisiju državnih obveznica u vrednosti 137 milijardi dolara i dozvoli lokalnim vlastima da unaprede deo svojih kvota za obveznice za 2024. godinu, u pokušaju da podrži ekonomiju.

U srednjoročnom periodu predviđa se da će se rast postepeno usporiti na oko 3,5 odsto do 2028. godine usled slabe produktivnosti i starenja stanovništva, procenio je MMF. Dugoročno gledano, kombinacija pada u sektoru nekretnina i krize duga lokalnih vlasti, mogla bi značajno da oslabi potencijal rasta kineske privrede, procenjuju analitičari.

Istovremeno, kineski uvoz neočekivano je porastao u oktobru, dok se izvoz smanjio bržim tempom, pokazuju podaci na bazi kojih se vidi da se druga najveća ekonomija sveta suočava sa stalnim rizicima uprkos nedavnom poboljšanju domaće potražnje. Podaci nisu u skladu sa tržišnim očekivanjima.


Izvoz u oktobru oslabio je za 6,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazali su carinski podaci objavljeni u utorak. To je više od očekivanog pada izvoza od 6,2 odsto u septembru. Uvoz je porastao za tri procenta, a predviđan je njegov pad za 4,8 odsto, nakon pada od 6,2 odsto u septembru, i pada uvoza u 11 uzastopnih meseci.

Prema zvaničnim podacima državne administracije za devize, objavljenim dan ranije, direktne investicije u Kini pale su za 11,8 milijardi dolara u trećem kvartalu. Ovo je prvo smanjenje ovih pokazatelja od 1998. godine kada je počela da se vodi statistika, preneo je Komersant.

Tagovi
BDP KINA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...