predviđanje kretanja inflacije za narednu godinu ipak nije toliko optimistično

MMF povećao prognozu ekonomskog rasta Srbije na 6,5 odsto

SrbijaSvetVesti

12.10.2021 15:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

MMF povećao prognozu ekonomskog rasta Srbije na 6,5 odsto MMF povećao prognozu ekonomskog rasta Srbije na 6,5 odsto
Međunarodni monetarni fond objavio je danas revidirane prognoze ekonomskog rasta za ceo svet, za tekuću godinu. Prema objavljenim podacima, izgledi naše zemlje su povećani... MMF povećao prognozu ekonomskog rasta Srbije na 6,5 odsto

Međunarodni monetarni fond objavio je danas revidirane prognoze ekonomskog rasta za ceo svet, za tekuću godinu. Prema objavljenim podacima, izgledi naše zemlje su povećani za 0,5 odsto, odnosno dignuti su sa 6,0 na 6,5 procenata.

Globalno gledano, ekonomska ekspanzija se očekuje na 5,9 odsto uprosečeno, što deluje optimistično, ali je između ostalog posledica naglog skoka tokom oporavka od prošlogodišnjeg pandemijskog privrednog zastoja. Međutim, istovremeno se upozorava na postojanje velikih razlika u brzinama rasta i oporavka u odnosu na različite teritorije.

Kada je u pitanju ekonomski rast u 2022. godini, na globalnom nivou očekuje se delimično usporavanje na 4,9 procenata, uprosečeno. Za Srbiju MMF u ovom trenutku očekuje da će nastaviti ekonomski rast na nivou od oko 4,5 odsto tokom 2022. godine.

Kada je reč o inflatornim kretnjama, koje su jeku interesovanja domaće i svetske javnosti zbog opšteg rasta cena sirovina i gotovih proizvoda, MMF očekuje da će stagflatorni uticaj, pa samim tim i inflacija, da se umanje u razvijenim ekonomijama, ali da će negativni efekti nešto duže da se osećaju u zemljama u razvoju.

U izveštaju se kaže da će već početkom 2022. godine prosečna inflacija u razvijenim ekonomijama da se vrati ispod nivoa od dva odsto, dok će se zadržati u koridoru od 5-6 odsto u proseku u zemljama u razvoju tokom prve polovine naredne godine.

  • Mirka

    12.10.2021 #1 Author

    👌😊

    Odgovori

  • strelac

    12.10.2021 #2 Author

    Preziveli smo inflaciju od 500%tokom 90-tih,verujem da cemo i ovo.

    Odgovori

  • Tina

    12.10.2021 #3 Author

    Realno, nema se utisak da je bas tako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...