Kriza zbog pandemije menja odnos prema zaduživanju država

MMF uvodi nova pravila pri proceni održivosti javnog duga

SvetVesti

8.2.2021 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF uvodi nova pravila pri proceni održivosti javnog duga MMF uvodi nova pravila pri proceni održivosti javnog duga
Međunarodni monetarni fond (MMF) krenuo je sa pripremama nove metodologije procene održivosti javnog duga država koje imaju pristup finansijskim tržištima, kako bi se preciznije... MMF uvodi nova pravila pri proceni održivosti javnog duga

Međunarodni monetarni fond (MMF) krenuo je sa pripremama nove metodologije procene održivosti javnog duga država koje imaju pristup finansijskim tržištima, kako bi se preciznije procenjivali rizici finansijskih kriza i povećala transparentnost, najavljuju iz ove institucije.

Očekuje se da će nova metodologija procene javnog duga moći da se primenjuje od poslednjeg kvartala ove ili prvog kvartala sledeće godine.
I nova metodologija će, kako naglašavaju u Fondu, biti bazirana na formuli da se „javni dug može smatrati održivim ako je nivo duga u skladu sa prihvatljivo malim rizikom promena i očuvanjem potencijalnog rasta zemlje na zadovoljavajućem nivou“.

MMF je poslednji put ažurirao metodologiju procene održivosti javnog duga 2013. godine, nakon što su žestoko počele da se osećaju posledice evropske dužničke krize.

„Pandemija Covid-19 ima snažan uticaj na globalne makroekonomske izglede, pa samim tim i na izglede održivosti javnog duga. U kratkom roku, kriza je dovela do oštrih kontrakcija proizvodnje i stvorila značajne potrebe za potrošnjom, uzrokujući rast fiskalnih deficita i učešća javnog duga u BDP. I, dok se oporavak može očekivati tek kada kriza javnog zdravlja utihne, postoji značajna neizvesnost oko održivosti javnog duga tokom tog oporavka“, obrazlažu u MMF svoju odluku da započnu rad na novoj metodologiji održivosti javnog duga.

Dodaju i da je procena održivosti javnog duga neke zemlje oduvek bila „manje nauka, a više umetnost“. Novi sistem će, kažu, ojačati ulogu nauke, odnosno smanjiti prostor za iznenađenja i, u tom smislu, će omogućiti da ova institucija brže proceni potencijalne krize i predviđanja neodrživih javnih dugova država širom sveta. Ističu i da su te procene važne, jer pomažu da se utvrdi koliko se određena zemlja može zadužiti, poštujući stroga pravila MMF o održivosti duga.

Nova metodologija trebalo bi da omogući i bolju procenu kapaciteta zemalja da servisiraju potrebe za finansiranjem uz oslanjanje na likvidne resurse, potencijalnih novih izvora prihoda i robusnih domaćih tržišta. U slučaju zemalja zavisnih od prirodnih resursa, MMF će nastojati da bolje proceni klimatske promene i buduće promene u tražnji za fosilnim gorivima.

Nova metodologija obuhvatiće ne samo javni dug, već će se baviti i procenom održivosti zaduživanja u državnim kompanijama, u finansijskom i nefinansijskom sektoru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...