U regionu je jeftinija samo ponuda u Severnoj Makedoniji

Mobilni internet u Srbiji i dalje ima tendenciju snižavanja cene

RegionSrbijaVesti

15.4.2021 17:15 Autor: Marko Miladinović 2

Mobilni internet u Srbiji i dalje ima tendenciju snižavanja cene Mobilni internet u Srbiji i dalje ima tendenciju snižavanja cene
Prosečna cena jednog gigabajta iskorišćenog preko mobilnih mreža u Srbiji iznosi 128 dinara (1,3 dolara), što je za 30 dinara manje nego u prethodnoj... Mobilni internet u Srbiji i dalje ima tendenciju snižavanja cene

Prosečna cena jednog gigabajta iskorišćenog preko mobilnih mreža u Srbiji iznosi 128 dinara (1,3 dolara), što je za 30 dinara manje nego u prethodnoj godini. Međutim, razlika je značajnija kada se uporede cene za istu količinu utrošenog mobilnog interneta pre samo dve godine, kada je ona koštala oko 478 dinara u proseku (4,83 dolara).

Srbija je na 72. mestu po ceni mobilnog interneta, od 230 zasebnih teritorija na svetu koje je obuhvatilo pokazuje najnovije istraživanje stručnog portala Cable.co.uk.

U regionu je jedino u Severnoj Makedoniji mobilni internet jeftiniji (0,96 dolara), a od nas su skuplji Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Albanija, u kojoj jedan gigabajt u proseku košta 2,80 dolara, prenosi Startit.

Najjeftiniji mobilni internet na svetu ima Izrael, od svega 0,05 dolara, što je dvostruko manje u odnosu na prethodnu godinu.

Italija je najjeftinija od evropskih zemalja sa 0,27 dolara po gigabajtu, što je četiri i po puta jeftinije nego u Srbiji, ali to je rezultat ogromne konkurencije, jer se na Apeninskom poluostrvu desetak operatera utrkuje za najpovoljniju uslugu. U 53 zemalja za gigabajt se plaća manje od jednog dolara, a među njima su i Francuska, Danska, Kuvajt, Kamerun, Rusija, Australija, Indija, Poljska, Pakistan, Kina, Čile, Sudan, Turska…

S druge strane, najskuplji mobilni internet plaća se u Ekvatorijalnoj Gvineji (49,67 dolara za gigabajt) i na Foklandskim ostrvima (44,56), dok su cene veće od 10 dolara izražene u još 12 država.

  • Tina

    15.4.2021 #1 Author

    Sto je veca konkurencija, nize su cene za korisnike usluga.

    Odgovori

  • Dragica

    21.4.2021 #2 Author

    Dobro za nas korisnike,mada je vecina popusta uglavnom za nove korisnike za razliku od nas „starih“

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...