i dalje predugo čekanje kamiona na granicama ka Evropskoj uniji

Momirović: Otvoreni Balkan povećao trgovinu među zemljama članicama za 30 odsto

EURegionSrbijaVesti

22.5.2023 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Momirović: Otvoreni Balkan povećao trgovinu među zemljama članicama za 30 odsto Momirović: Otvoreni Balkan povećao trgovinu među zemljama članicama za 30 odsto
Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je regionalna inicijativa Otvoreni Balkan povećala obim trgovinske razmene među zemljama članicama za skoro 30... Momirović: Otvoreni Balkan povećao trgovinu među zemljama članicama za 30 odsto

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je regionalna inicijativa Otvoreni Balkan povećala obim trgovinske razmene među zemljama članicama za skoro 30 odsto.

Momirović je, na Regionalnoj konferenciji „Razvoj novih tržišta i privlačenje novih klijenata i poslovnih prilika“, u organizaciji D.R. Gilbert centra i Slovenačkog poslovnog kluba, istakao da je napravljen pomak u rešavanju dugogodišnjih necarinskih barijera i prepreka, što je dovelo do olakšavanje trgovine u regionu, pre svega u domenu uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda.

„U nekim slučajevima vreme za izvoz-uvoz prehrambenih proizvoda skraćeno je i do 50 odsto, a direktni troškovi taksi i naknada smanjeni i do 80 odsto, što je rezultiralo uvećanjem obima trgovinske razmene u regionu Otvorenog Balkana za skoro 30 odsto“, rekao je Momirović, objavilo je ministarstvo.

On je podsetio da inicijativa Otvoreni Balkan ima za cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta, zbog čega je nužno da se nastavi sa ukidanjem nepotrebnih graničnih procedura. „Samo tako možemo da generišemo više investicija, da ubrzamo i povećamo promet ljudi i roba i podignemo standard svih naših građana u regionu“, rekao je on.

Momirović je ukazao da je najbolji primer da inicijativa Otvoreni Balkan već daje pozitivne rezultate granični prelaz Preševo-Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije, gde je identično vreme čekanja sa obe strane do 30 minuta, a kolona nije veća od sedam kamiona, jer je uspostavljeno integrisano upravljanje granicom.

Istakao je i da je pitanje dugog čekanja na granicama za Srbiju bitno iz više razloga, pre svega jer je najznačajnije srpsko izvozno tržište EU, kao i zbog toga što je Srbija važno tranzitno područje preko kojeg i partneri iz regiona trguju sa državama članicama EU.

„Prema podacima zabeleženim sredinom maja, na graničnom prelazu Horgoš na ulazu u Srbiju kamioni su čekali 30 minuta i bilo je ukupno sedam kamiona u koloni dok se na izlazu iz Srbije čekalo od devet do 11 sati sa kolonom kamiona dugom tri kilometra. Na graničnom prelazu Batrovci, na ulazu u Srbiju čekalo se šest sati, dok su na izlazu iz naše zemlje kamioni čekali 16 do 18 sati i kolona kamiona je bila duga više od pet kilometara“, naveo je Momirović.

Istakao je da ovi podaci potvrđuju da je osetno jednostavnije kamionima iz EU da uđu u Srbiju i da se srpske granične inspekcije trude da ubrzaju procedure, dok sa druge strane pogranični organi EU država članica imaju mnogo komplikovanije procedure, imajući u vidu da se radi o spoljnoj granici EU i da se vrše pojačane kontrole.

  • SUZI

    22.5.2023 #1 Author

    Odlicno.

    Odgovori

  • Jj992

    22.5.2023 #2 Author

    Saradjivali smo i pre

    Odgovori

  • MAJA

    23.5.2023 #3 Author

    Ima još sigurno dosta toga na čemu se mora raditi, ali ipak već ima rezultata

    Odgovori

  • DUCA

    23.5.2023 #4 Author

    Otvoreni balkan saradnja država članica već daje rezultate a biće još bolje.

    Odgovori

  • MITAR

    24.5.2023 #5 Author

    Ovo je sjajna vest, sada vidimo koliko je bitna spoljno trgovinska razmena sa celim svetom.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    26.5.2023 #6 Author

    Sjajna vest za nas..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...