zbog obustave plovidbe Dunavom

Momirović: Srbiji u Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja i 400.000 tona žitarica

BiznisEUInfrastrukturaSrbijaVesti

2.9.2022 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Momirović: Srbiji u Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja i 400.000 tona žitarica Momirović: Srbiji u Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja i 400.000 tona žitarica
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je u petak da je zbog obustave plovidbe Dunavom trenutno Srbiji zarobljeno više od milion tona... Momirović: Srbiji u Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja i 400.000 tona žitarica

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je u petak da je zbog obustave plovidbe Dunavom trenutno Srbiji zarobljeno više od milion tona uglja u Bugarskoj.

„Imamo zarobljenih milion i dvesta hiljada tona uglja, 400.000 tona žitarica, ogroman broj sirovina za našu metalsku i hemijsku industriju. Naravno, jedan deo se prebacuje na drum i železnicu, ali ona ne može da podrži ovoliki saobraćaj. Jedan rečni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterne, jedan brod koji prevozi rasuti teret zamenjuje 70 kamiona“, rekao je Momirović za RTS, prenela je Beta.

Ukazao je da su reke ključne za snadbevanje i ako se Srbija ne uključi u rešavanje ovog problema koji je trenutno u Bugarskoj, imaće još veći problem na jesen.

Podsetio je da ni u jednom trenutku, ni na jednom delu Dunava u Srbiji nije bilo obustave rečnog saobraćaja.

„Mi smo na vreme počeli da radimo sa pripremama na našem delu reke, uspeli smo da izvedemo sve interventne bagerske radove koje smo planirali. Dunav na našem delu ni u jednom trenutku nije obustavljen što se tiče rečnog saobraćaja. Međutim to je zajednički koridor i u ovom slučaju zajednički problem jer kada u Bugarskoj on nije plovan mi nemamo punu operativnost“, istakao je Momirović.

Najavio je da će u subotu biti potpisan sporazum sa bugarskom vladom, čime će Srbija svoju mehanizaciju staviti na raspolaganje Bugarima.

„I zajedno ćemo sa Rumunima izvršiti te interventne radove kako bismo obezbedili plovnost Dunava, ne samo plovnog puta već i pristup lukama i time osloboditi ne samo ugalj već i žitarice. Ako mi to ne uradimo, bićemo u velikom problemu“, rekao je Momirović.

Ukazao je da je Srbiji plovnost Dunava od strateške važnosti kako bi obezbedila energetsku stabilnost i da očekuje da će radovi na Dunavu trajati oko 60 dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.