naša mehanizacija treba da uđe u Bugarsku

Zbog vodostaja Dunava zarobljeno milion tona srpskih žitarica

AgrobiznisSrbijaVesti

26.8.2022 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Zbog vodostaja Dunava zarobljeno milion tona srpskih žitarica Zbog vodostaja Dunava zarobljeno milion tona srpskih žitarica
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je da je zbog niskog vodostaja Dunava „zarobljeno“ oko milion tona srpskih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti oko milijardu... Zbog vodostaja Dunava zarobljeno milion tona srpskih žitarica

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je da je zbog niskog vodostaja Dunava „zarobljeno“ oko milion tona srpskih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti oko milijardu evra.

Kako su iz tog ministarstva rekli za današnji Blic, problem bi mogao da bude i ako nema dovoljno količina evrodizela iz uvoza, navodeći da Naftna industrija Srbije (NIS) ne može da zadovolji potrebe celog tržišta, prenosi Beta.

Blic navodi da na baržama na Dunavu već dvadesetak dana stoje srpski poljoprivredni proizvodi vredni milijardu evra, od čega je oko 750.000 tona pšenice i kukuruza, dok na izvoz čekaju i soja, sirovina koja se koristi za proizvodnju veštačkog đubriva i samo veštačko đubrivo.

List piše i da je zarobljeno oko 1,25 miliona tona uglja koji je krenuo za Srbiju, kao i 30.000 tona nafte i naftnih derivata koji su ka Srbiji pošli iz luke Konstanca u Rumuniji.

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kazao je da u Srbiji plovidba nije obustavljena ni u jednom delu Save i Dunava, ali da je problem s vodostajem u Bugarskoj, navodeći da bi srpska mehanizacija trebalo uskoro da pomogne toj zemlji.

„Svu mehanizaciju smo mobilisali, doneli odgovarajuće odluke u vladi i još samo čekamo Bugarsku stranu da usvoji i potpiše sporazum o načinu izvođenja ovih radova kako bi naša mehanizacija ušla u Bugarsku i kako bismo izvršili interventne bagerske radove, te tako obezbedili plovnost Dunava“, kazao je ministar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...