razmatra se i turistička ponuda grada

Smederevo predloženo kao jedna od potencijalnih lokacija za buduću marinu

BiznisInfrastrukturaSrbijaTurizamVesti

10.8.2022 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Smederevo predloženo kao jedna od potencijalnih lokacija za buduću marinu Smederevo predloženo kao jedna od potencijalnih lokacija za buduću marinu
Agencija za upravljanje lukama Srbije objavila je da je započela sa izradom dokumenata za proglašenje lučkog područja pristaništa, odnosno marine na Dunavu u Smederevu.... Smederevo predloženo kao jedna od potencijalnih lokacija za buduću marinu

Agencija za upravljanje lukama Srbije objavila je da je započela sa izradom dokumenata za proglašenje lučkog područja pristaništa, odnosno marine na Dunavu u Smederevu.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Srbije Vuk Perović podsetio je da je prema Studiji razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, Smederevo predloženo kao jedna od potencijalnih lokacija za buduću marinu.

„U prethodnom periodu investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa – marine u Smederevu. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja, predstavljajuju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu“, kazao je Perović prilikom posete Smederevu i sasatanka sa gradonačelnikom Jovanom Bečom, prenela je agencija Beta.

Kako je dodao, u okviru aktivnosti na projektu „Probudi Dunav“, razgovarano je i o narednim koracima u pogledu promocije kruzinga u Smederevu i o tome šta taj grad, kao srednjovekovna prestonica Srbije, može da ponudi stranim turistima.

„U skladu sa tim, jedna od tema sastanka bila je i izmeštanje stare luke na novu lokaciju i premeštanje međunarodnog putničkog pristaništa u centar grada. Na taj način, prostor oko tvrđave bio bi oslobođen za razvoj punih turističkih mogućnosti. Naš cilj je da Smederevo, kao lokaciju sa značajnim potencijalima za kruzing i marinu pozicioniramo na evropskim nautičkim mapama“, zaključio je Perović.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč istakao je da grad poseduje veliki turistički potencijal, a da će uređenjem marine to tek doći do izražaja.

„Grad će u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama u narednom periodu biti maksimalno angažovan oko pripremanja sve neophodne dokumentacije. Agencija je započela sa izradom studije za proglašenje marine na Dunavu, nakon toga sledi i izrada projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole“, rekao je on, prenela je agencija Beta.

Dodao je da je postignut i dogovor da se sprovede čišćenje marine, kao i stavljanje u funkciju pristana, odnosno linijskog saobraćaja gde bi pristajali turistički brodovi u Smederevu.

Beč je rekao da su u narednom periodu dogovoreni sastanci kako bi se ceo proces ubrzao, a Smederevo postalo jedna od značajnih turističkih atrakcija u Srbiji.

Perović i Beč obišli su lokaciju buduće marine kao i smederevsko međunarodno putničko pristanište.

Saglasili su se da će budući infrastrukturni projekti u oblasti putničkog vodnog saobraćaja umnogome unaprediti ekonomski razvoj na lokalu i povećati prihode od ove privredne grane, navedeno je u saopštenju.

  • GAGA

    11.8.2022 #1 Author

    Ogromne su mogucnosti razvoja Podunavskih gradova, treba ih iskoristiti

    Odgovori

  • VOJKAN

    11.8.2022 #2 Author

    Zašto da ne, ne mora sve da bude u Beogradu

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    11.8.2022 #3 Author

    Nije tamo džabe napravljena tvrđava nego zbog odlučne lokacije.

    Odgovori

  • BOJANA

    11.8.2022 #4 Author

    Sigurno će to puno značiti za Smederevo.

    Odgovori

  • Ivan

    11.8.2022 #5 Author

    Grad koji je prljav haos i koji smrdi putna infrastruktura koja ima gomilu rupa po ulicama bas ce da privuce turiste….A da nepricam trg koji je nekad izgledao a sad gomila betona i crkva na kojoj stoje skele godinu dana kao ukras..

    Odgovori

  • goca87

    11.8.2022 #6 Author

    Zasto da ne…

    Odgovori

  • N. N.

    11.8.2022 #7 Author

    Slazem se, treba iskoristiti taj geografski polozaj.

    Odgovori

  • Des

    11.8.2022 #8 Author

    Prvo da srede puteve pa da se bave obalom…

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.8.2022 #9 Author

    Sve moze,ali da se ulozi u ceo grad da bi zalicilo na nesto…

    Odgovori

  • LUKA

    14.8.2022 #10 Author

    Lepa vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...