MOODY S PODIGAO KREDITNI REJTING HRVATSKE Nivo Ba1 najviši u neinvesticijskoj kategoriji

RegionVesti

14.11.2020 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MOODY S PODIGAO KREDITNI REJTING HRVATSKE  Nivo Ba1 najviši u neinvesticijskoj kategoriji MOODY S PODIGAO KREDITNI REJTING HRVATSKE  Nivo Ba1 najviši u neinvesticijskoj kategoriji
Rejting agencija Moody’s podigla je kreditni rejting Hrvatske za jedan stepen, iz ‘Ba2’ u ‘Ba1’, najviši nivo u neinvesticijskoj kategoriji, a izmenila je izglede... MOODY S PODIGAO KREDITNI REJTING HRVATSKE  Nivo Ba1 najviši u neinvesticijskoj kategoriji

Rejting agencija Moody’s podigla je kreditni rejting Hrvatske za jedan stepen, iz ‘Ba2’ u ‘Ba1’, najviši nivo u neinvesticijskoj kategoriji, a izmenila je izglede iz pozitivnih u stabilne, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska je u julu, usred poremećaja koje je izazvala pandemija korona virusa, primljena u Evropski valutni mehanizam (ERM) II, i na taj način uspešno završila pripremnu fazu za ulazak u Evrozonu zahvaljujući obimnom programu reformi, navodi agencija.

Takođe se konstatuje da su mere koje su preduzele vlada i centralna banka u cilju ublažavanja negativnih posledica pandemije bile pravovremene i efikasne.

Foto: Shutterstock.com

Moody’s očekuje da će Hrvatska i dalje sprovoditi adekvatnu i ekonomsku i finansijsku politiku, s obzirom da će zbog ulaska u Evrozonu morati da obezbedi održivu ekonomsku konvergenciju. U Moody’s procenjuju da bi Hrvatska mogla da uđe u Evrozonu oko 2025. godine, s obzirom na jako neizvesno okruženje i obavezu sprovođenja reformi posle ulaska u ERM II.

Agencija procenjuje da će Hrvatska zbog korona krize u ovoj godini ostvariti pad BDP od 8,6 odsto, dok bi budžetski deficit od 7,5 odsto BDP mogao da dovede do rasta učešća javnog duga u BDP na 88,5 odsto. Agencija smatra da je taj rast javnog duga privremen, i da će već u narednoj godini početi da se smanjuje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...