NSZ godišnje izdvaja 550 miliona dinara za podršku zapošljavanja

Na birou 14.000 osoba sa invaliditetom

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

6.7.2021 08:28 Autor: Ljiljana Begović 0

Na birou 14.000 osoba sa invaliditetom Na birou 14.000 osoba sa invaliditetom
Osobe sa invaliditetom često se suočavaju sa različitim poteškoćama, od fizičkih prepreka do predrasuda zbog kojih teško dolaze i do zaposlenja. Trenutno ih je... Na birou 14.000 osoba sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom često se suočavaju sa različitim poteškoćama, od fizičkih prepreka do predrasuda zbog kojih teško dolaze i do zaposlenja. Trenutno ih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 14.000. Poslodavci su po zakonu dužni da zaposle po jednu osobu sa invaliditetom na određeni broj radnika koji imaju. U suprotnom, moraju da uplate najmanje 50 odsto prosečne bruto zarade za svako lice koje su morali, a nisu zaposlili.

Poslodavci su dužni da zaposle jednu osobu sa invaliditetom ako imaju između 20 i 50 radnika, a onda po još jednu na svakih pedesetoro zaposlenih. Ili da plate penale.

„Oko 7.500 privrednih subjekata zapošljava oko 17.500 osoba sa invaliditetom. U vezi s drugim načinom ispunjavanja obaveza, privredni subjekti mogu da uplate u budžetski fond iznos od 50 posto prosečne zarade po jednoj osobi sa invaliditetom“, objašnjava Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Dodaje da su na taj način privredni subjekti uplatili oko pet milijardi za 2020. godinu.

„I u poslednjih nekoliko godina vidimo blagi porast uplata. Na primer, u 2018. godini, on je iznosio oko 3,8 milijardi dinara, u 2019. Godini 4,2 milijarde“, navodi Agatunović za RTS.

Godišnji budžet od 550 miliona dinara za podršku

Za podršku zapošljavanja osoba sa invaliditetom NSZ ima godišnji budžet od 550 miliona dinara. Da ih obuče ili prekvalifikuju poslodavci poslednjih godina odvojeni novac iskorišćavaju u potpunosti.

Foto: Fmiposao.herokuapp.com/

„Svakome je isplativije da zaposli osobu sa invaliditetom, nego da plaća određene penale ako može da nađe na tržištu rada određene profile. Ono što možemo da vidimo – iz godine u godinu se beleži porast broja zaposlenih osoba sa invaliditetom sa naše evidencije, jer mi možemo da pratimo tu statistiku. Ove godine za prvih pet meseci zaposlilo se 1.700 osoba sa invaliditetom kod različitih poslodavaca“, naglasio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Preduzeća obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom mogu da ispune i ako sklope ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmama koje se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...