Srpskim kompanijama trebalo bi da bude olakšan pristup tržištu Ujedinjenog Kraljevstva

Na korak do potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Britanijom

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

8.4.2021 08:50 Autor: Ljiljana Begović 0

Na korak do potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Britanijom Na korak do potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Britanijom
Poslovi srpskih privrednika sa Velikom Britanijom mesecima su otežani kako zbog korona virusa, tako i zbog nepostojanja trgovinskog sporazuma između dve zemlje. Podsetimo, od... Na korak do potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Britanijom

Poslovi srpskih privrednika sa Velikom Britanijom mesecima su otežani kako zbog korona virusa, tako i zbog nepostojanja trgovinskog sporazuma između dve zemlje.

Podsetimo, od 1. januara 2021. godine, po isteku tranzicionog perioda za stupanje na snagu Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske iz Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju, u međusobnoj trgovini Ujedinjenog kraljevstva i Republike Srbije više se ne primenjuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Na osnovu toga se, prilikom uvoza u Republiku Srbiju i izvoza iz naše zemlje ka Britaniji primenjuju puni iznosi carina i drugih dažbina, a posebno dažbine i sezonske carinske stope.

Zbog svih problema Srbija i Velika Britanija su blizu usaglašavanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji, koji bi trebalo da obezbedi kontinuitet saradnje između dve zemlje i u političkom, i u ekonomskom delu, saglasili su se ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar za izvoz Velike Britanije Grejam Stjuart (Graham Stewart).

Ovim sporazumom se, navodi se u saopštenju, definišu budući trgovinski odnosi dve zemlje pošto Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Srbije od 1. januara ove godine više nije pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine dvaju zemalja.

Foto: Tanjug/AP

Ministarka Matić zahvalila je ministru Grejemu na zalaganjima da se pregovori u vezi sa usaglašavanjem teksta Sporazuma uspešno sprovedu, podsetivši na značaj očuvanja prethodno uspostavljenog nivoa saradnje u svim oblastima.

“Robna razmena je u proteklih deset godina duplirana i od 2017. godine premašuje iznos od pola milijarde evra“ rekla je ona, prenosi Tanjug.

Dodala je da je potpisivanje ovog sporazuma prioritetno za jačanje ukupne saradnje dve zemlje, kao i za nastavak i rast poslovnih aktivnosti izvoznika i uvoznika bez novonastalih opterećenja.

Ministar Grejem Stjuart je istakao da su dve zemlje na pragu potpisivanja sporazuma koji će ojačati njihovo partnerstvo i unaprediti trgovinske odnose.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...