Vrednost barela Organizacije zemalja izvoznica nafte viša za 70 centi

Na međunarodnim tržištima cena nafte dostizala više od 115 dolara

SvetVesti

18.5.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na međunarodnim tržištima cena nafte dostizala više od 115 dolara Na međunarodnim tržištima cena nafte dostizala više od 115 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima najviše su u poslednjih sedam nedelja, a razlozi za to su napori Evropske unije za uvođenje zabrane uvoza iz... Na međunarodnim tržištima cena nafte dostizala više od 115 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima najviše su u poslednjih sedam nedelja, a razlozi za to su napori Evropske unije za uvođenje zabrane uvoza iz Rusije i očekivanja veće potražnje nakon ublažavanja restriktivnih mera u Kini vezanih za korona virus.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je na 115,5 dolara. Na američkim tržištima cena se kretala oko 115 dolara. Trenutno, međutim, barelom Brent sirove nafte se trguje po ceni od 113,3 dolara, dok je cena teksaške WTI nafte 114,1 dolar. 

Ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak nisu uspeli da ubede Mađarsku da ukine veto na predloženi embargo na uvoz nafte iz Rusije, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Ipak, neke diplomate smatraju da bi na samitu od 30. do 31. maja mogla biti dogovorena postupna zabrana uvoza ruske nafte.

Cene podržava i nada u oporavak potražnje zbog ublažavanja mera zaključavanja u Kini, ali i rastuće geopolitičke napetosti između EU i Rusije zbog odluka Švedske i Finske da pristupe u NATO.

Podsticaj rastu cena prethodnih dana davale su i brojke koje pokazuju da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i zemlje partneri, među kojima je Rusija, u aprilu proizvele daleko manje od količina iz sporazuma za postupno ublažavanje rekordnih rezova proizvodnje tokom pandemije 2020. godine.

Tu je i mogući dalji pad zaliha goriva u Sjedinjenim Američkim Državama. Očekuje se da će nedeljni izveštaji o zalihama pokazati rast zaliha sirove nafte i pad zaliha derivata i benzina.

OPEC je objavio da je u ponedeljak cena barela korpe nafte njegovih članica iznosila 113,07 dolara, što znači da je bila 70 centi veća u odnosu na prethodni radni dan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...