ŠTA SE SVE PROMENILO ZA SRBIJU?

Na snazi nova pravila za ulazak u Grčku

BiznisEUTurizamVesti

7.6.2021 15:35 Autor: Julijana Vincan 2

Na snazi nova pravila za ulazak u Grčku Na snazi nova pravila za ulazak u Grčku
U Grčkoj je od 7. juna obavezno ulazno testiranje za decu stariju od šest godina. Potrebno je unapred popuniti elektronski PLF obrazac i posedovati... Na snazi nova pravila za ulazak u Grčku

U Grčkoj je od 7. juna obavezno ulazno testiranje za decu stariju od šest godina. Potrebno je unapred popuniti elektronski PLF obrazac i posedovati dokaz o imunizaciji, pri čemu poslednja doza mora da bude primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Svi koji nisu vakcinisani treba da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a oni koji su preboleli korona virus, treba da imaju potvrdu o preležanoj bolesti Covid-19 od dva do devet meseci pre dolaska. To se potvrđuje tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim je virus dijagnostikovan. Međutim, rezultat brzog testa priznaće se samo ako je unet u digitalni sertifikat koji je odobrila Evropska unija.

Dakle, uslov je da elektronski sertifikat bude izdat od referentne ustanove iz zemlje iz koje se dolazi. Da li će to važiti i za građane Srbije ostaje da potvrde naše referentne ustanove.

Građanima Srbije je od 12. maja dostupan digitalni zeleni sertifikat, odnosno objedinjena digitalna potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest Covid-19. Bugarska je saopštila da njen zdravstveni informacioni centar trenutno nije spreman za izdavanje takvog sertifikata i da će biti spremni od 15 juna.

Za ulazak u Grčku srpskim državljanima je i dalje neophodno da prethodno popune elektronski obrazac prijave – PLF, putem sajta www.travel.gov.gr najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku, zatim dokaz o imunizaciji i to u formi potvrde vakcinacije bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako nisu vakcinisani, građani Srbije koji se upućuju u Grčku moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ukoliko su preboleli korona virus, treba da daju na uvid potvrdu da su bolovali od bolesti Covid-19 u periodu od dva do devet meseci pre dolaska.

Iako je jun tek počeo, naših turista već ima. U Paraliji je i novinarka TV Prve, Katarina Tabaković, koja je naglasila da gužvi na koje smo svi navikli nema, ali da je sezona još uvek sveža. Kako kažu vlasnici ugostiteljskih objekata, turistička sezona krenula je izuzetno dobro u odnosu na prethodnu godinu kada turista uopšte nije bilo.

„Ono što je bitno jeste da se ovde poštuju sve epidemiološke mere – nošenje maske obavezno je na otvorenom, osim na plaži, kafićima i restoranima. Takođe, ono što je bitno da znaju svi oni koji planiraju da krenu u Grčku jeste da su već krenule gužve na graničnim prelazima. Kako su nam rekli, na prelazu Evzoni iz dana u dan se povećava intenzitet saobraćaja i u pitanju su višesatna čekanja“, kazala je ona.

Limitiran ulazak iz Albanije u Grčku

Iz Albanije u Grčku dozvoljeno je da narednih sedam dana pređe samo po 400 osoba dnevno, saopštio je Direktorat za granice i migracije iz Korče. Grčke vlasti obavestile su albansku stranu da će taj režim ostati na snazi do 14. juna, prenosi portal Balkanweb.

Od tog pravila izuzeti će biti jedino sezonski radnici koji iz Albanije putuju u Grčku i to u periodu od osam do 16 sati, kao i teretna vozila i građani sa boravišnom dozvolom.

  • GocaBG

    7.6.2021 #1 Author

    Maltretiranje u najavi…

    Odgovori

  • GINKO

    30.6.2022 #2 Author

    Kakva bre doza…. O cemu oni govore pa mi stariji koji smo se fakcinisali smo jedva podneli vakcinaciju meni nije dobro bilo, i sada hoce na sve to i decu da bam maltretiraju, pa daj bre dal je ave ovo realno i moguce da ce se dopustiti i pustiti tako da funkcionise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...