Alarmantni rezultati studije koju su sproveli WWF I Tesco

Na svetu se godišnje baci 2,5 milijardi tona hrane

SvetVesti

25.7.2021 11:45 Autor: Marko Miladinović 0

Na svetu se godišnje baci 2,5 milijardi tona hrane Na svetu se godišnje baci 2,5 milijardi tona hrane
Godišnje širom sveta propadne oko 2,5 milijardi tona hrane, od čega se približno polovina izgubi već na farmama, i to najpre u Evropi i... Na svetu se godišnje baci 2,5 milijardi tona hrane

Godišnje širom sveta propadne oko 2,5 milijardi tona hrane, od čega se približno polovina izgubi već na farmama, i to najpre u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. To ima ogroman negativan uticaj na klimu, kao i na lance ishrane u životinjskom svetu.

Izveštaj, koji su zajedno objavili Svetska fondacija za prirodu (WWF) i britanski maloprodajni lanac prehrambenih proizvoda Tesco, otkriva da je količina izgubljene hrane gotovo dvostruko veća od prethodne procene Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja je poslednji put sprovela analizu ukupnog prehrambenog otpada 2011. godine.

Kako se kaže u novom istraživanju, količina hrane izgubljene na farmama iznosi 1,2 milijarde metričkih tona, dok 931 milion tona bacaju maloprodajni lanci i potrošači širom planete. Ostatak se gubi tokom transporta, skladištenja, proizvodnje i prerade.

Ažurirani podaci ukazuju na to da 40 odsto sve proizvedene hrane ostaje nepojedeno, navodi se u studiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...