NADA U USPEH VAKCINE VEĆA OD POTRAŽNJE ZA NAFTOM Brent skuplji od 50 dolara za barel, prvi put od marta

SvetVesti

10.12.2020 19:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

NADA U USPEH VAKCINE VEĆA OD POTRAŽNJE ZA NAFTOM Brent skuplji od 50 dolara za barel, prvi put od marta NADA U USPEH VAKCINE VEĆA OD POTRAŽNJE ZA NAFTOM Brent skuplji od 50 dolara za barel, prvi put od marta
Cene nafte naglo su skočile u četvrtak posle podne (CET) za više od četiri odsto na talasu porasta potražnje u Aziji i dodatnog optimizma... NADA U USPEH VAKCINE VEĆA OD POTRAŽNJE ZA NAFTOM Brent skuplji od 50 dolara za barel, prvi put od marta

Cene nafte naglo su skočile u četvrtak posle podne (CET) za više od četiri odsto na talasu porasta potražnje u Aziji i dodatnog optimizma zbog vakcine protiv Covid-19. Severnomorska nafta Brent prvi put od 6. marta prodavala se skuplje od 50 dolara za barel, a američka nafta WTI poskupela je na više od 47 dolara za barel.

Impuls naglom rastu cena dale su vesti da kineske rafinerije kreću sa velikom kupovinom nafte iz Severnog mora, kao i da je javna indijska energetska kompanija Indian Oil Corp saopštila da se nacionalna potrošnja naftnih derivata gotovo vratila u normalu i da radi punim kapacitetom, prenosi Energy Voice.

Takođe, Kanada je u sredu odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa koju proizvode kompanije Pfizer i BioNTech, pa su nade postale veće od očekivanja u jačanje potražnje za naftom sledeće godine, prenosi Oil Price. Tržište je ignorisalo izveštaj od srede Američke uprave za energetske informacije o rekordnom porastu komercijalnih zaliha sirove nafte na 15,189 miliona barela u nedelji do 4. decembra, što je znak viška ponude.

Kao treći razlog za rast cena nafte pominje se oružani napad militanata na dva velika naftna polja u Iraku, koja su zapaljena, prenosi Financial Post. Ministarstvo za naftu u Bagdadu navodi da to ne umanjuje dnevnu proizvodnju, jer se na tim poljima proizvodilo u malim količinama.

Cena severnomorske nafte Brent dostigla je 50,90 dolara za barel nakon što je porasla za 4,04 odsto, dok se sirovom američkom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo po ceni 47,39 dolara za barel posle poskupljenja za 4,11 procenata, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...