NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE ULOŽIĆE SKORO 21 MILIJARDU DINARA U RAZVOJ Biznis planom predviđen nastavak ključnih projekata

Firme u fokusuInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

16.12.2020 12:54 Autor: Marija Jovanović 0

NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE ULOŽIĆE SKORO 21 MILIJARDU DINARA U RAZVOJ Biznis planom predviđen nastavak ključnih projekata NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE ULOŽIĆE SKORO 21 MILIJARDU DINARA U RAZVOJ Biznis planom predviđen nastavak ključnih projekata
Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) usvojio je biznis plan za 2021. godinu kojim je potvrđen nastavak realizacije ključnih razvojnih projekata i investicioni program... NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE ULOŽIĆE SKORO 21 MILIJARDU DINARA U RAZVOJ Biznis planom predviđen nastavak ključnih projekata

Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) usvojio je biznis plan za 2021. godinu kojim je potvrđen nastavak realizacije ključnih razvojnih projekata i investicioni program u vrednosti od 20,8 milijardi dinara, saopštila je ova kompanija.

„Najviše ulaganja biće realizovano u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalju modernizaciju prerađivačkih kapaciteta NIS i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i regionu“, navode u NIS.

Pored toga, ova kompanija će i dalje realizovati proces digitalne transformacije u svim oblastima poslovanja, a jedan od prioriteta biće i unapređenje zaštite životne sredine, kao i povećanje bezbednosti na radu.

Foto: Tanjug

„Od konkretnih projekata, u 2021. godini planirano je puštanje u rad Termoelekrane-toplane Pančevo (snage do 200 MW), projekta koji NIS realizuje u saradnji sa kompanijom ‘Gasprom energoholding’ „, najavljuje Naftna industrija Srbije.

U novoj elektrani, podsećaju, proizvodiće se toplotna i električna energija prvenstveno za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će deo proizvedene električne energije biti usmeren u energetski sistem Srbije.

U oblasti istraživanja i proizvodnje, fokus će biti na najperspektivnijim projektima u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

Foto: Tanjug

Kada je reč o modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu, prioritet je otpočinjanje aktivnosti koje će omogućiti projekat rekonstrukcije FCC (postrojenja katalitičkog krekinga) i izgradnju novog postrojenja ETBE (visokooktanske komponente benzina), koji će biti realizovani u narednim godinama.

U oblasti prometa, najviše ulaganja biće ostvareno u modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu, kao i početak projekta rekonstrukcije skladišta NIS.

„I u narednoj godini NIS će nastaviti da sprovodi program za povećanje operativne efikasnosti, kao jednu od mera za prevazilaženje nepovoljnih makroekonomskih trendova“, navode u NIS i dodaju da su na sednici razmatrani i različiti krizni scenariji u slučaju produženja negativnih tržišnih trendova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...