Neverovatan niz nastavljen je velikim podvodnim požarom

Naftna kompanija koja je zapalila okean ima dugu istoriju smrti i nesreća

EkologijaSvetU fokusuVesti

6.7.2021 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Naftna kompanija koja je zapalila okean ima dugu istoriju smrti i nesreća Naftna kompanija koja je zapalila okean ima dugu istoriju smrti i nesreća
Naftna kompanija koja stoji iza nedavnog požara u moru Meksičkog zaliva, ima dugu istoriju strašnih i smrtonosnih nesreća. Petroleos Mexicanos, poznatiji kao Pemex, beležio... Naftna kompanija koja je zapalila okean ima dugu istoriju smrti i nesreća

Naftna kompanija koja stoji iza nedavnog požara u moru Meksičkog zaliva, ima dugu istoriju strašnih i smrtonosnih nesreća.

Petroleos Mexicanos, poznatiji kao Pemex, beležio je i ranije velike nesreće u svojim objektima i naftnim bušotinama. Najveći primer je iz 1979. godine kada je istraživačka naftna bušotina Ixtoc I u Meksičkom zalivu doživela eksploziju, što je rezultiralo jednim od najvećih izlivanja nafte u istoriji, procenjeno na tri miliona barela.

Prema studiji koju je sprovela francuska agencija zadužena za istragu industrijskih nesreća ARIA, 1992. godine utvrđeno je da je kompanija odgovorna za seriju od deset eksplozija koje su se dogodile u Gvadalahari u Meksiku, a koje je izazvao benzin u gradskoj kanalizaciji. Eksplozije su odnele živote 252 ljudi, iako neki tvrde da je broj smrtnih slučajeva bio veći od hiljadu. Eksplozije su rezultirale pozivanjem na odgovornost četvorice službenika kompanije Pemex, koji su na kraju oslobođeni.

Pemex je imao dvadesetogodišnji period manjih incidenata do 2012. godine, kada se dogodila eksplozija u jednoj od fabrika gasa kompanije u Reinosi u Meksiku. Taj incident odneo je živote 30 ljudi, a povređeno je još njih 46. Eksplozija koja se dogodila 2013. godine u kancelarijama kompanije u Meksiko Sitiju ubila je najmanje 37 ljudi, a 126 je povređeno. U 2016. godini dogodila su se dva nezavisna incidenta eksplozija i požara u pogonima kompanije i tankerima za naftu koji su rezultirali smrću 28 ljudi.

Pre nekoliko dana pukao je podvodni cevovod za prirodni gas, što je rezultiralo formiranjem vatre u vodi, za koju su mediji prenosili da liči na „Sauronovo oko iz kog izranja voda“, aludirajući na zlokobnu i književnu i filmsku predstavu čuvenog negativca iz „Gospodara prstenova“. Nakon pet sati borbe plamen je ugašen, a u međuvremenu, kao odgovor na incident pojavili su se pozivi na strožu regulativu i potpunu zabranu za bušenje nafte za dotičnu kompaniju.

„Šokantan novi primer koliko je prljavo i opasno bušenje u moru“, istakao je Centar za biološku raznolikost na svom Twitter nalogu, i dodao da se mora prestati sa zakupima nafte u Zalivu, te okrenuti ka čistijim izvorima energije.

Iako je Pemex najavio da će istražiti uzroke poslednjeg incidenta, njegovi slučajevi smrtonosnih eksplozija i požara u prošlosti zapravo ne obećavaju mnogo, piše Futurism.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...