NEMIR NA NAFTNOM TRŽIŠTU Norveška pojačava neizvesnost

SvetVesti

31.3.2020 12:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMIR NA NAFTNOM TRŽIŠTU Norveška pojačava neizvesnost NEMIR NA NAFTNOM TRŽIŠTU Norveška pojačava neizvesnost
Norveška državna naftna kompanija Equinor najavila je u ponedeljak povećanje proizvodnje sirove nafte u maju. Prema navodima kompanije biće pojačana eksploatacija naftog polja Johan... NEMIR NA NAFTNOM TRŽIŠTU Norveška pojačava neizvesnost

Norveška državna naftna kompanija Equinor najavila je u ponedeljak povećanje proizvodnje sirove nafte u maju. Prema navodima kompanije biće pojačana eksploatacija naftog polja Johan Sverdrup u Severnom moru sa sadašnjih 440.000 barela dnevno na 470.000.

Najava Equinora dolazi u trenutku kada je tržište nafte prezasićeno, a njena cena u slobodnom padu. Procenjeni kapacitet pomenutog naftnog polja je 2,7 milijardi barela nafte, što ga čini najvećim u Norveškoj. Polje je aktivirano u oktobru, a u toku je otvaranje 10. bušotine, prenosi S&P Global.

Prema rečima zvaničnika Enquinora polje od prvog dana stabilno daje veće količine od očekivanih uz niske operativne troškove – niže od dva dolara po barelu, što proizvodnju čini rentabilnom i pri tržišnoj ceni nafte manjoj od 20 dolara za barel.

U Enquinoru ističu da je projekat Johan Sverdup veoma važan za industriju i društvo u celini i da obezbeđuje Norveškoj dragocene prihode u periodu pandemije korona virusa i velikog pada cena nafte. Troškovi proizvodnje nafte ključni su za rentabilnost poslovanja naftnih kompanija pri trenutnim cenama.

Povećana potražnja za naftnim tankerima

Skladištenje nafte i njen prevoz supertankerima poskupeli su već drugi put ovog meseca, zbog velikih viškova koji se svakodnevno gomilaju. Teretne tarife velikih prevoznika sirove nafte duž rute od Bliskog istoka do Kine u ponedeljak su dostigle 180.000 dolara, a prošle nedelje su koštale 90.000. Prevoznici najavljuju da će cene ostati visoke, jer je Saudijska Arabija objavila da narednih meseci planira da izvozi oko 10 miliona barela dnevno, kao i da je povećana potražnja za brodovima – tankerima za skladištenje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...