Strah od recesije u SAD

Nagli pad fjučersa na Njujorškoj berzi

BerzaSvetVesti

5.8.2024 15:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nagli pad fjučersa na Njujorškoj berzi Nagli pad fjučersa na Njujorškoj berzi
Fjučersi na američkim berzama oštro su pali u ponedeljak kao deo globalne rasprodaje na tržištima, usredotočene na strahove od recesije u SAD. Fjučersi industrijskog... Nagli pad fjučersa na Njujorškoj berzi

Fjučersi na američkim berzama oštro su pali u ponedeljak kao deo globalne rasprodaje na tržištima, usredotočene na strahove od recesije u SAD.

Fjučersi industrijskog Dow Jones indeksa pali su za 1.285 poena, ili 3,2 odsto, nakon gubitka od 611 poena u petak. Ako se Dow ne bude oporavio tokom trgovačkog dana, bio bi to prvi pad od 1.000 poena od septembra 2022. godine, prenosi CNBC.

Fjučersi S&P 500 indeksa pali za su 4,4 odsto nakon što je referentni indeks izgubio 1,8 odsto u petak. Velike tehnološke akcije najviše su pale, pa su fjučersi Nasdaq-100 indeksa oslabili su za 5,7 odsto. Nvidia je pala za devet u ponedeljak nakon što je već ušla u sesiju s padom većim od 23 odsto u odnosu na svoj nedavni maksimum.

Akcija kompanije Apple oslabile su za više od osam odsto nakon što je Berkshire Hathaway Vorena Bafeta (Warren Buffett) prepolovio svoj udeo u proizvođaču iPhone telefona. Ostali gubitnici uključuju Teslu, koja je pala za sedam odsto, kao i Broadcom i Super Micro Computer, koji su pali za po više od devet odsto.

Strahovi od recesije u SAD bili su glavni krivac za globalni krah na tržištima nakon razočaravajućeg izveštaja o zapošljavanju za jul u petak. Investitori su takođe zabrinuti da Federalne rezerve kasne sa smanjenjem kamatnih stopa kako bi podstakle usporavanje ekonomije, s obzirom na to da je centralna banka prošle nedelje odlučila da zadrži stope na najvišem nivou u poslednje dve decenije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.