saveti Vorena Bafeta za poslovanje tokom krize

Najbolji poslovi tokom inflacije su oni u koje se jednom ulože sredstva

AnalizaInvesticijeLifestyleNovacSvetU fokusuVestiZanimljivosti

20.8.2021 17:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najbolji poslovi tokom inflacije su oni u koje se jednom ulože sredstva Najbolji poslovi tokom inflacije su oni u koje se jednom ulože sredstva
Od polovnih automobila, benzina do namirnica, inflacija nastavlja da povećava cene robe u Sjedinjenim Američkim Državama. Indeks potrošačkih cena , koji meri koliko potrošači... Najbolji poslovi tokom inflacije su oni u koje se jednom ulože sredstva

Od polovnih automobila, benzina do namirnica, inflacija nastavlja da povećava cene robe u Sjedinjenim Američkim Državama. Indeks potrošačkih cena , koji meri koliko potrošači plaćaju za asortiman proizvoda , skočio je prošlog meseca za 5,4 odsto u odnosu na isti period u julu 2020, a to je najveći skok od 2008. godine.

Iako neki ekonomisti i drugi finansijski stručnjaci kažu da trenutna stopa inflacije nije razlog za zabrinutost, inflaciju je gotovo nemoguće izbeći. Ali što se tiče ulaganja, izvršni direktor Berkshire Hathavaia, Voren Bafet (Warren Buffett), ističe da postoje neke kompanije za koje je veća verovatnoća da će uspeti od drugih, piše CNBC.

 „Najbolji poslovi tokom inflacije su oni koje kupite jednom, a zatim ne morate dalje da ulažete u kapital“, napomenuo je Bafet i dodao da „svako preduzeće sa velikim kapitalnim ulaganjima ima tendenciju da bude loš posao i ulazi u rizik od inflacije.“ Prema njegovim rečima, firme poput komunalnih preduzeća ili železnica „stalno troše sve više novca“ i nisu toliko profitabilna.  U skladu sa tim, Bafet je naklonjeniji kompanijama sa kojima su ljudi povezani.  

Naravno, većina svakodnevnih investitora nije u mogućnosti da kupi čitavo preduzeće, ali mogu kupiti akcije u kompanijama koje im se sviđaju. Posedovanje dela „divnog posla“, kako je izjavio Bafet 2009. godine, korisno je jer šta god da se dogodi sa vrednošću dolara, proizvod tog preduzeća će i dalje biti tražen.

Bafet je napomenuo da je posebno pogodno posedovati nekretnine u vreme inflacije, jer je kupovina „jednokratni izdatak“ za investitora i ima dodatnu prednost što se može preprodati. „Ako imate nešto što je korisno za nekog drugog, to se vremenom svodi na cenu u smislu vrednosti zamene, tako da zaista dobijate inflatorni udarac“, naveo je on.

Ipak, najbolji način delovanja za većinu investitora nije odabir pojedinačnih akcija za koje veruju da će imati dobre rezultate, već umesto toga ulaganje u jeftine indeksne fondove, koji su daleko manje rizični. Bafet je dugo predlagao investitorima da ulože svoj novac u ove fondove, koji drže sve akcije u indeksu, što ih čini automatski raznolikim. Na primer, S&P 500 uključuje velike kompanije kao što su Apple, Coca-Cola i Google.

„Za ljude koji žele da ostvare svoju penzionu štednju, diverzifikovani indeksni fondovi praktično imaju smisla sve vreme“, zaključio je Bafet za CNBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...