NAJMANJE NOVIH OGLASA ZA POSAO Pandemija i praznici utiču na tržište rada

BiznisBolji posaoFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

11.1.2021 13:38 Autor: Julijana Vincan 0

NAJMANJE NOVIH OGLASA ZA POSAO Pandemija i praznici utiču na tržište rada NAJMANJE NOVIH OGLASA ZA POSAO Pandemija i praznici utiču na tržište rada
Ukupan broj oglasa za posao na Infostudu u petak, 8. januara bio je 1.718, od kojih je 77 za rad od kuće, pokazuju podaci... NAJMANJE NOVIH OGLASA ZA POSAO Pandemija i praznici utiču na tržište rada

Ukupan broj oglasa za posao na Infostudu u petak, 8. januara bio je 1.718, od kojih je 77 za rad od kuće, pokazuju podaci koje ovaj sajt za zapošljavanje dostavlja portalu Biznis.rs na nedeljnom nivou.

Od 1. do 8. januara objavljeno je 337 novih oglasa, što je nešto manje u odnosu na prethodni izveštaj, a od tog broja samo osam se odnosi na rad od kuće. U više od dva meseca, koliko nam se dostavljaju ove informacije, primetan je najveći pad u broju novih oglasa za posao.

Najviše firmi, kao što je i najčešće slučaj, otvorilo je pozicije za rad u IT sektoru (341), a sledeće kategorije sa najbrojnijim oglasima jesu trgovina/prodaja (298), mašinstvo (203), elektrotehnika (159) i menadžment srednji (146).

Kako izostanak povratne informacije nakon intervjua za posao utiče na potencijalne zaposlene možete saznati u tekstu koji se nalazi ovde.

IT sektor
Foto: Žene programeri

Kao i skoro svake nedelje, najviše prilika za zaposlenje ima u IT sektoru. Ovi oglasi najčešće su na engleskom jeziku, jer su ili u pitanju strane kompanije, ili naše koje sarađuju sa stranim tržištem, tako da nije ni potrebno napomenuti da je za poslove iz ove kategorije neophodno dobro poznavanje engleskog jezika, a neretko i još nekog stranog jezika.

Tako je softverska kompanija FSD raspisala konkurs za programera XRM baze podataka, koji važi do 20. januara. Za radno mesto u Novom Sadu mogu se prijaviti i studenti, a ostali kandidati treba da imaju fakultetsku diplomu.

Poslovni sastanak
Foto: Pexels.com

Kompanija AFCO, koja se bavi distribucijom industrijskih hemijskih proizvoda i ima 36 godina iskustva u skladištenju i distribuciji hemijskih proizvoda, raspisala je oglas za posao za rad u Beogradu.

Naime, ta firma traži menadžera prodaje business-to-business (B2B) za BU hemikalije, za puno radno vreme, od osam do 16 časova. Kako je istaknuto, prednost imaju hemijski inženjeri ili diplomirani hemičari, posebno sa prethodnim iskustvom u prodaji hemijskih sirovina. Navodi se i da će zaposlenom biti obezbeđen telefon, laptop i auto, stoga je vozačka dozvola obavezna.

Sastanak, razgovor
Foto: Unsplash.com

Kada je reč o oblasti mašinstva, kompanija za auto delove sa sedištem u Kini, Minth Automotive Europe, traži CNC (srp. RNU mašina, odnosno, računarska numerički upravljana mašina) inženjera za rad u Loznici.

Poslodavac je u konkursu naznačio da je potrebno da kandidat ima relevantnu diplomu iz mašinske struke, kao i od tri do pet godina u CNC-u. Tako kandidat treba da je vešt u CNC programiranju i izboru alata za sečenje, programiranje G koda i M koda, zatim da je upoznat sa radom i održavanjem CNC opreme (Mitsubishi i Frank, Siemens sistemi) i još mnogo toga, kao i da može da koristi engleski jezik redovno na poslu.

O istraživanju Infostuda u kojem se pokazalo da žene imaju niža očekivanja kada je reč o visini plate, pročitajte ovde.

Biznismen
Foto: Unsplash.com

U ostalim kategorijama ima nešto manje oglasa za posao, a posle IT sektora, trgovine i mašinstva, ove sedmice slede elektrotehnika i srednji menadžment.

Kako je pandemija korona virusa mnogim ljudima koji već imaju radno mesto ulila strah od ostanka bez posla.

Ukoliko tražite novi posao, želimo vam mnogo uspeha i sreće u pronalasku istog.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...