kompanija upravlja imovinom od skoro 328 milijardi funti

Najveća osiguravajuća indijska kuća LIC sprema javnu ponudu akcija

BiznisFirme u fokusuNovacOsiguranjeSvetU fokusuVesti

14.1.2022 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najveća osiguravajuća indijska kuća LIC sprema javnu ponudu akcija Najveća osiguravajuća indijska kuća LIC sprema javnu ponudu akcija
Najveća indijska osiguravajuća kuća, Korporacija za osiguranje života (LIC), mogla bi da objavi ključne detalje svoje ogromne inicijalne javne ponude ovog meseca i počne... Najveća osiguravajuća indijska kuća LIC sprema javnu ponudu akcija

Najveća indijska osiguravajuća kuća, Korporacija za osiguranje života (LIC), mogla bi da objavi ključne detalje svoje ogromne inicijalne javne ponude ovog meseca i počne da izdaje akcije do sredine marta, rekli su vladini i bankarski zvaničnici.

Listing LIC-a bi trebalo da bude najveća inicijalna javna ponuda u Indiji, a vlada namerava da prikupi do 900 milijardi rupija (8,86 milijardi funti) prodajom udela, piše Easterneye.com.

Zvaničnici rade na proceni vrednosti kompanije koja upravlja imovinom od više od 450 milijardi dolara (327,46 milijardi funti), a kada to bude završeno, izdaće nacrt prospekta za ponudu za investitore, navela je vlada i dva bankarska izvora sa direktnim saznanjima o tom predmetu.

„Bićemo spremni da podnesemo nacrt prospekta čim bude saopštena konačna ugrađena vrednost i radimo na vremenskom okviru da to uradimo do kraja meseca“, rekao je jedan od bankarskih izvora.

Ugrađena vrednost, mera budućih novčanih tokova u kompanijama za životno osiguranje i ključni finansijski pokazatelj za osiguravače, odrediće konačnu procenu LIC-a.

Ministarstvo finansija i LIC nisu odmah odgovorili na zahteve putem e-pošte u kojima se traži komentar o rokovima. Očekivalo se da će ugrađena vrednost biti objavljena u novembru prošle godine.

LIC ima većinski udeo na tržištu životnog osiguranja u Indiji i vlada se nada da će prihodi od inicijalne javne ponude pomoći da se premosti jaz u deficitu ove fiskalne godine. Listing će takođe doneti veću transparentnost u radu državne kompanije.

Osiguravajući gigant takođe ima podružnicu u Singapuru i zajednička preduzeća u Bahreinu, Keniji, Šri Lanki, Nepalu, Saudijskoj Arabiji i Bangladešu.

„Očekuje se da će posete moći da počnu od sledećeg meseca pa nadalje, a s obzirom na trenutni scenario očekuje se da će sve biti virtuelno“, dodao je izvor.

Prošle godine, vlada je imenovala 10 investicionih banaka, uključujući Goldman Sachs, Citigroup i SBI Capital Market, da upravljaju ponudom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...