Realme jedina kompanija koja beleži rast

Najveći pad evropskog tržišta pametnih telefona od 2013. godine

EUHi-techLifestyleNovacVesti

20.6.2022 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Najveći pad evropskog tržišta pametnih telefona od 2013. godine Najveći pad evropskog tržišta pametnih telefona od 2013. godine
Evropsko tržište pametnih telefona doživelo je najgori prvi kvartal od 2013. godine, pokazao je najnoviji izveštaj kompanije Counterpoint Research. U odnosu na prva tri... Najveći pad evropskog tržišta pametnih telefona od 2013. godine

Evropsko tržište pametnih telefona doživelo je najgori prvi kvartal od 2013. godine, pokazao je najnoviji izveštaj kompanije Counterpoint Research.

U odnosu na prva tri meseca prošle godine isporučeno je svega 49 miliona pametnih telefona, što znači da je tržište izgubilo čak 12 odsto vrednosti.

Kako pokazuju podaci, od pet vodećih proizvođača samo je kompanija Realme udvostručila tržišni udeo i tako zabeležila rast od 67 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Vodeći proizvođač pametnih telefona u Evropi i dalje je Samsung, međutim, prodaja ove kompanije je 16 odsto manja u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Isporuke kompanije Apple pale su za šest odsto, dok je najveći pad od čak 36 odsto doživela kineska firma Xiaomi. Sledi OPPO, čije su isporuke pale osam odsto.

Kako prenosi GSM Arena, na pad evropskog tržišta pametnih telefona najviše su uticala nedavna zaključavanja u Kini, rastuća inflacija i sukob u Ukrajini.

Samsung i Apple isporučivali su velike količine telefona Rusiji, pa su i sankcije uvedene ovoj zemlji imale značajan uticaj na broj isporuka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...