NAJVIŠA VREDNOST FUNTE U POSLEDNJE DVE GODINE Berze ojačale zbog najave dogovora o Brexitu

BerzaEUNovacSvetVesti

24.12.2020 13:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAJVIŠA VREDNOST FUNTE U POSLEDNJE DVE GODINE Berze ojačale zbog najave dogovora o Brexitu NAJVIŠA VREDNOST FUNTE U POSLEDNJE DVE GODINE Berze ojačale zbog najave dogovora o Brexitu
Akcije na berzi u Londonu porasle su, a funta je ojačaja nakon vesti da su Velika Britanija i Evropska unija postigle dogovor o trgovinskim... NAJVIŠA VREDNOST FUNTE U POSLEDNJE DVE GODINE Berze ojačale zbog najave dogovora o Brexitu

Akcije na berzi u Londonu porasle su, a funta je ojačaja nakon vesti da su Velika Britanija i Evropska unija postigle dogovor o trgovinskim odnosima nakon Brexita. Panevropski indeks Stoxx600 porastao je u četvrtak tokom prepodneva za 0,2 odsto u iščekivanju zvaničnog saopštenja o dogovoru, dok je vrednost evra ostala nepromenjena.

Funta je porasla na najviši nivo od 2018. godine, prenosi Swiss Info, pozivajući se na Bloomberg. Britanska valuta ojačala je za 0,5 odsto u odnosu na američku, do vrednosti 1,36 dolara. Londonski berzanski indeks FTSE100 oporavio se od gubitaka prethodnih dana, a rast vrednosti akcija mediji opisuju kao „dramatičan“.

Akcije britansko-nemačke turističke grupacije TUI AG porasle su za 5,32 odsto, avio-kompanija Easy Jet ojačala je za 3,9 odsto, a vrednost akcija IAG grupe, u čijem vlasništvu je British Airways, porasla je za 2,1 procenat, prenosi Yahoo Finance. Akcije banaka takođe su ojačale, Lloyds za 4,6 odsto, Barclays za 2,2 odsto i NatWest za 1,6 procenata.   

Akcije na američkim berzama takođe su porasle, kao i većina berzanskih indeksa u Aziji. Berze u Nemačkoj, Italiji i Švarcarskoj zatvorene su od četvrtka do ponedeljka zbog Božića. Na berzi Wall Street, koja u četvrtak radi skraćeno, fjučersi S&P500 dobili su 0,2 odsto vrednosti, industrijski indeks Dow Jones porastao je za 0,3 odsto, a tehnološki indeks Nasdaq za 0,1 procenat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...