NASTAVAK PADA CENA NAFTE Strah od drugog talasa pandemije koči rast potražnje

SvetVesti

8.9.2020 12:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVAK PADA CENA NAFTE Strah od drugog talasa pandemije koči rast potražnje NASTAVAK PADA CENA NAFTE Strah od drugog talasa pandemije koči rast potražnje
Cene nafte nastavile su da padaju u utorak usled zabrinutosti da bi mogući porast broja zaraženih korona virusom nakon američkog Dana rada i produženog... NASTAVAK PADA CENA NAFTE Strah od drugog talasa pandemije koči rast potražnje

Cene nafte nastavile su da padaju u utorak usled zabrinutosti da bi mogući porast broja zaraženih korona virusom nakon američkog Dana rada i produženog vikenda, koji takođe označava kraj američke sezone odmora, mogao smanjiti potražnju za gorivom.

Broj slučajeva zaraze Covid-19 porastao je u 22 od 50 američkih federalnih država, pokazala je analiza Reutersa tokom prazničnog vikenda tradicionalno ispunjenog okupljanjima povodom kraja leta, prenosi CNBC. Istovremeno raste broj zaraženih u Indiji i Velikoj Britaniji.

Cena oktobarskih fjučersa po kojoj se trguje američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) pala je u utorak pre podne (CET) na 38,32 dolara za barel, što je najniže od juna. Slično je i sa cenom severnomorske nafte Brent, koja je takođe najniža od juna, a u utorak je pala na vrednost 41,42 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Osim pomenutih okolnosti u SAD, još nekoliko faktora utiče na pad cena nafte, uključujući smanjenje prodajne cene za koju se odlučio najveći svetski izvoznik nafte, saudijski Aramco. Takođe, kineska kupovina nafte smanjila se u septembru, nakon što se ova zemlja tokom leta opskrbila jevtinom naftom.

I dolar je blago ojačao, a i to utiče na pad cena nafte, kao i zabrinjavajući znakovi ponovnog širenja zaraze Covid-19 u nekim delovima sveta, što ne nagoveštava rast potražnje za naftom. To što u SAD, Evrozoni i Aziji nema održivog oporavka potražnje, trebalo bi da bude zabrinjavajuća činjenica za analitičare tržišta nafte.

Takozvani drugi talas Covid-19 samo bi pogoršao situaciju, a pretnja eskalacijom trgovinskog rata između Kine i SAD još je jedan kratkoročni rizik za naftno tržište, koji treba uzeti u obzir. Rystad Energy procenjuje da bi još jedan talas Covid-19 ponovo zaustavio oporavak potražnje za naftom, jer bi eventualni novi period zatvaranja mogao da izazove globalni pad potražnje za 3,7 miliona barela dnevno. Prognoza za avionsko gorivo je i dalje loša i nema očekivanja da će međunarodna putovanja vratiti na nivo pre pandemije.

U novom mesečnom izveštaju OPEC navedeno je da se procenjuje da potražnja za naftom beleži značajan razvoj, ali će ostati daleko ispod nivoa pre pandemije. Izgledi za oporavak potražnje i dalje su neizvesni. Sve ovo je očigledno kada se ima u vidu porast globalnog nivoa nezaposlenosti, pad potrošnje i talas propadanja malih i srednjih preduzeća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...