Vrednost barela skoro 117 dolara

Nastavlja se rast cena nafte

SvetVesti

28.6.2022 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nastavlja se rast cena nafte Nastavlja se rast cena nafte
Cene nafte porasle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima iznad 114 dolara, podstaknute strahovanjima da bi vodeće ekonomije sveta u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja... Nastavlja se rast cena nafte

Cene nafte porasle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima iznad 114 dolara, podstaknute strahovanjima da bi vodeće ekonomije sveta u Grupi sedam najrazvijenijih zemalja (G7) mogle dodatno ograničiti izvoz ruske nafte i gasa.

Na londonskom tržištu cena barela je iznosila 114,28 dolara, dok se na američkom tržištu kretala blizu 106 dolara. Prema podacima sa sajta OilPrice.com, rast cena se nastavlja i danas, pa tako barel Brent nafte košta 116,9 dolara, a vrednost WTI je skočila na 111,4 dolara.

Krajem prošle nedelje na raspoloženje na tržištu uticao je strah od recesije izazvan podizanjem ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), budući da pad ekonomske aktivnosti znači i smanjenu potražnju za naftom, prenosi crnogorska agencija Mina.

Ta strahovanja je početkom ove nedelje zasenilo ograničeno snabdevanje, posebno s obzirom na nastojanja zapadnih vlada da sankcijama smanje ruske prihode od nafte.

Čelnici G7 okupili su se na sastanku u Nemačkoj, a na dnevnom redu biće i visoke cene energije i moguća alternativa ruskim energentima.

„Britanski, francuski, američki, nemački, italijanski i kanadski čelnici konstruktivno razgovaraju i o mogućem ograničenju cena ruske nafte“, rekao je izvor iz nemačke vlade.

Prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) je pokazala da bi višak u ponudi ove godine mogao pasti sa 1,4 miliona na milion barela dnevno, prema izveštaju koji je Reuters dobio na uvid.

Libija je već u ponedeljak objavila da će zbog nereda koji su rezultirali smanjenom proizvodnom možda biti prisiljena da obustavi izvoz iz zaliva Sirta.

Značajniji rast cena usporila su očekivanja da će se povećati američka proizvodnja, uzimajući u obzir da je iz specijalizovane kompanije Baker Hughes saopšteno da su američke naftne kompanije prošle nedelje aktivirale deset novih bušotina.

OPEC je odvojeno saopštio da je cena barela korpe nafte njegovih članica na kraju prošle sedmice iznosila 112,35 dolara.

  • JANA

    28.6.2022 #1 Author

    Nafta iz dana u dan raste sto kod nas tako i u svetu ,ali kada dostigne neki maximum samonce se srozati,a to ce biti cim prvinelektricni automobil bude pristupacan obicnom gradjanu ,zivi bilinpa videli

    Odgovori

  • MarijaS

    28.6.2022 #2 Author

    A tako rast i svih ostalih cena ide gore.

    Odgovori

  • kaćica

    28.6.2022 #3 Author

    Stalno ce i da raste ne misli da stane.

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.6.2022 #4 Author

    Tek ce da raste,usled celokupne situacije ocekivano

    Odgovori

    • BOBICA

      18.6.2023 #5 Author

      Tako je … Tek počinje sa rastom

      Odgovori

  • GOCA BG

    2.7.2022 #6 Author

    Ne moze da skace cena nafte dok je situacija nestabilna…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...