NASTAVLJEN OPORAVAK KINESKE EKONOMIJE Rast maloprodaje i industrijske proizvodnje u novembru

SvetVesti

15.12.2020 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVLJEN OPORAVAK KINESKE EKONOMIJE Rast maloprodaje i industrijske proizvodnje u novembru NASTAVLJEN OPORAVAK KINESKE EKONOMIJE Rast maloprodaje i industrijske proizvodnje u novembru
Industrijska proizvodnja u Kini, kao i prodaja na malo, zadržale su stabilan rast u novembru, a ukupni ekonomski oporavak pojačan je rastućom globalnom potražnjom,... NASTAVLJEN OPORAVAK KINESKE EKONOMIJE Rast maloprodaje i industrijske proizvodnje u novembru

Industrijska proizvodnja u Kini, kao i prodaja na malo, zadržale su stabilan rast u novembru, a ukupni ekonomski oporavak pojačan je rastućom globalnom potražnjom, saopštio je u utorak kineski Državni zavod za statistiku.

Zabeležen je rast industrijske proizvodnje, prerađivačke industrije, rudarstva i komunalnih usluga za sedam odsto u odnosu na novembar prošle godine, dok je rast u oktobru bio 6,9 odsto, prenosi South China Morning Post.

Trgovina na malo, kao ključni faktor trenda potrošnje porasla je za pet odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine, što je četvrti uzastopni mesec rasta, koji je u oktobru bio 4,3 odsto. Novembrska stopa rasta bila je najviša posle osam odsto zabeleženih u decembru 2019. godine.

„Kineska proizvodnja i potražnja nastavile su stabilan oporavak u četvrtom kvartalu i očekuje se da će ekonomski rast nastaviti da se ubrzava u odnosu na treći kvartal. U sledećoj fazi očekuje se da će Kina postati jedina zemlja sa pozitivnim rastom cele godine među glavnim svetskim ekonomijama“, saopštio je Zavod za statistiku.

Prodaja automobila porasla je u novembru za 11,8 odsto, a prodaja kućnih aparata za 5,1 procenat, dok je prodaja komunikacione opreme imala rast 43,6 odsto. Investicije u osnovna sredstva porasla su u prvih 11 meseci ove godine za 2,6 odsto, dok je u prvih 10 meseci rast bio 1,8 odsto, prenosi Japan Times.

Stručnjaci konsultantske kuće Capital Economics, ocenili su da je kineska ekonomija nastavila da ubrzava u novembru. „Očekujemo da će proizvodnja ostati visoka u narednim kvartalima i kad izvoz počne da opada. Inostrana potražnja za kineskom robom će se smanjiti budući da vakcine počinju da preokreću globalne obrasce potrošnje“, navodi Capital Economics.

Kineski mediji prenose WSJ, koji navodi da su rezultati testiranja u trećoj fazi pokazali da je kineska vakcina iz Sinofarma efikasna 86 odsto. Vakcina je zvanično registrovana u UAE. Kineski mediji ističu da se ova vakcina može čuvati u frižideru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...