Američki kupci sve manje zainteresovani za EV

Nastavljen pad potražnje za električnim automobilima u SAD

SvetVesti

17.5.2024 12:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nastavljen pad potražnje za električnim automobilima u SAD Nastavljen pad potražnje za električnim automobilima u SAD
Broj kupaca u SAD koji razmatraju kupovinu električnog vozila u 2024. godini opao je u odnosu na prošlu godinu zbog nedostatka pristupačnih automobila, neadekvatne... Nastavljen pad potražnje za električnim automobilima u SAD

Broj kupaca u SAD koji razmatraju kupovinu električnog vozila u 2024. godini opao je u odnosu na prošlu godinu zbog nedostatka pristupačnih automobila, neadekvatne infrastrukture za punjenje baterija i neznanja o prednostima električnih vozila, pokazala je studija kompanije J.D. Power.

Ostali faktori koji doprinose opadanju potražnje za električnim vozilima u SAD uključuju upornu inflaciju, visoke kamatne stope i skroman rast dostupnosti modela, navodi se u studiji, prenosi Reuters.

Američki proizvođači uložili su milijarde u razvoj modela električnih vozila i povećanje proizvodnje. Međutim, morali su da uspore neke od tih planova jer je potražnja za električnim vozilima oslabila u poslednjih nekoliko kvartala.

Opadajuća potražnja za električnim vozilima izvršila je pritisak na rezultate prodaje američkih proizvođača automobila. U aprilu, lider na tržištu električnih vozila Tesla prijavio je pad kvartalnih prihoda prvi put od 2020. godine, kada je pandemija ometala proizvodnju i isporuke.

Istog meseca, Ford Motor zabeležio je operativni gubitak od 1,3 milijarde dolara u prvom kvartalu za svoju diviziju električnih vozila i softvera. Studija je pokazala da je 24 odsto potencijalnih kupaca vozila bilo spremno da razmotri kupovinu električnog vozila u 2024. godini, što je pad sa 26 odsto u prošloj godini. Oko 40 odsto američkih kupaca nema dobro razumevanje benefita za kupovinu EV, pokazala je studija.

  • Nata

    17.5.2024 #1 Author

    Ako su im cene kao kod nas spram standarda nije ni čudo. Za „smart“ elektricni auto polovan kod nas treba izdvojiti 20.000e. Jeftinija upotreba jeste ali godine su u pitanju da bi se isplatila takva kupovina.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    17.5.2024 #2 Author

    ČUDI ME DA NISU OBEZBEDILI PUNJENJA U AMERICI, ŠTA MI DA OČEKUJEMO

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.