Privremena raspodela sredstava vrednih 159 miliona evra izvršena krajem januara

Negativne kamatne stope značajno umanjile profit ECB

BankeEUNovacVesti

17.2.2022 13:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Negativne kamatne stope značajno umanjile profit ECB Negativne kamatne stope značajno umanjile profit ECB
Evropska centralna banka desetkovana je prošlogodišnjim negativnim kamatnim stopama i finansijskim rizicima povezanim sa pandemijskim merama. Profit ECB pao je na 192 miliona evra... Negativne kamatne stope značajno umanjile profit ECB

Evropska centralna banka desetkovana je prošlogodišnjim negativnim kamatnim stopama i finansijskim rizicima povezanim sa pandemijskim merama.

Profit ECB pao je na 192 miliona evra (218 miliona dolara) za 1,6 milijardi evra, koliko je zaradila 2020. godine, prvenstveno zahvaljujući rizičnoj proviziji od 610 miliona evra, kao i nižem prilivu inostranih sredstava i hartijama od vrednosti čiji je otkup u skladu sa svojom monetarnom politikom.

ECB je 2020. godine predstavila program otkupa obveznica vredan 1,85 biliona evra kako bi sprečila štetu izazvanu pandemijom korona virusa. Negativne kamatne stope u ovom portfoliju su porasle do 252 miliona evra prošle godine zbog izuzetno niskih prinosa državnih obveznica, piše Bloomberg.

Centralna banka sada pokušava da povuče deo stimulanasa čija neto kupovina traje do kraja marta. Neki od članova upravnog odbora banke su zahtevali da se kupovina standardnih obveznica svede u kraćem roku, iako će nastaviti sa reinvestiranjem u narednom periodu.

Bilans ECB je narastao od 569 milijardi evra, koliko je bio u 2020. godine, do 680 milijardi evra. Takođe, “zelene” investicije su sa nivoa od 3,5 odsto narasle do 7,6 odsto međugodišnje. Ovaj udeo će nastaviti da raste u predstojećim godinama.

Profit ECB raspoređen je po centralnim bankama u evrozoni, a njen slabiji prihod rezultirao je i nižim isplatama za vlade. 

Privremena raspodela od 150 miliona evra izvršena je 31. januara, saopšteno je iz ECB. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...