pad cena akcija na wall streetu

Neizvesnost na berzanskom tržištu uoči odluke FED-a

BerzaBiznisNovacSvetVesti

26.1.2022 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neizvesnost na berzanskom tržištu uoči odluke FED-a Neizvesnost na berzanskom tržištu uoči odluke FED-a
Na Wall Streetu su u utorak cene deonica pale, nakon blagog rasta dan pre, jer su ulagači nesigurni uoči odluka čelnika američke centralne banke,... Neizvesnost na berzanskom tržištu uoči odluke FED-a

Na Wall Streetu su u utorak cene deonica pale, nakon blagog rasta dan pre, jer su ulagači nesigurni uoči odluka čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (FED), ali i zbog jačanja geopolitičkih napetosti.

Dow Jones oslabio je 66 bodova ili 0,19 odsto, na 34.297 bodova, dok je S&P 500 pao 1,22 odsto, na 4.356 poena, a Nasdaq indeks 2,28 odsto, na 13.539 bodova, prenosi Mina.

Nakon pada u ponedeljak, Nasdaq indeks zaronio je još dublje u područje korekcije, dok se S&P 500 našao nadomak tog područja, pa je sada 9,2 odsto ispod svog prethodnog rekordnog nivoa, dostignutog 3. januara ove godine.

„Krećemo se oko tog nivoa od minus deset odsto, pa se ulagači pitaju je li vreme za zaštitu svog novca i prodaju deonica ili su cene prenisko pale, pa je prilika za kupovinu“, kazao je portfelj menadžer u firmi Globalt, Tom Martin.

Nesigurnost na tržištu posledica je neizvesnosti uoči odluka čelnika FED-a. Njihova dvodnevna sednica završava se u sredu, kada će biti objavljeno saopštenje i kada će predsednik centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) održati konferenciju za medije.

Potpuno je jasno da će FED uskoro početi da povećava ključne kamatne stope jer je inflacija dosegnula sedam odsto, najviši nivo u proteklih gotovo 40 godina.

Međutim, pitanje je koliko će FED krenuti agresivno u suzbijanje inflacije. Analitičari procenjuju da bi već u martu mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi jedan odsto.

Međutim, poslednji pokazatelji upućuju na to da je širenje omikron varijante korona virusa usporilo ekonomske aktivnosti.

U svakom slučaju, sledi zaoštravanje monetarne politike, nakon što su dve godine monetarni podsticaji FED-a i fiskalni podsticaji vlasti podržavali oporavak ekonomije od korona krize i rast tržišta deonica.

Ulagači su nesigurni i zbog napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u vezi Ukrajine. U fokusu ulagača su i poslovni izveštaji, a rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja.

Dosad je izveštaje objavilo 79 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 81 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija u poslednjem lanjskom tromesečju bile 24,1 odsto veće nego godinu pre.

A na evropskim berzama cene deonica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 odsto, na 7.371 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 odsto, na 15.123 boda, a pariski CAC 0,74 odsto, na 6.837 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...