NEMA KRIZE ZBOG PANDEMIJE KORONE U Koreji i Japanu smanjena stopa nezaposlenosti

SvetVesti

7.4.2020 10:14 Autor: Ljiljana Begović 0

NEMA KRIZE ZBOG PANDEMIJE KORONE  U Koreji i Japanu smanjena stopa nezaposlenosti NEMA KRIZE ZBOG PANDEMIJE KORONE  U Koreji i Japanu smanjena stopa nezaposlenosti
Kriza koju je izazavao korona virus dovela je do rasta nezaposlenosti u mnogim zemljama, zbog smanjenog zapošljavanja i pojačanog otpuštanja u kompanijama. Međutim, dve... NEMA KRIZE ZBOG PANDEMIJE KORONE  U Koreji i Japanu smanjena stopa nezaposlenosti

Kriza koju je izazavao korona virus dovela je do rasta nezaposlenosti u mnogim zemljama, zbog smanjenog zapošljavanja i pojačanog otpuštanja u kompanijama. Međutim, dve azijske države,Japan i Južna Koreja usled krize imaju drugačiji trend.

Trenutna kriza sa pandemijom korona virusa, koja je još početkom februara pogodila obe zemlje, nije uticala na povećanje nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u Koreji se od početka pandemije čak smanjila sa 4.1 na 3.3 posto, dok je u Japanu ostala stabilna na niskih 2,4 posto, pokazuju podaci analitičara, prenosi Japan Times.

List navodi kako je zaštita zaposlenih dovedena do te mere da se državni službenici u Koreji nazivaju „gvozdenim činijama pirinča“ koje je nemoguće razbiti, dok se zaposleni u velikim korporacijama čak nazivaju „dijamantskim činijama pirinča “ koji štite svoje zaposlene do samog kraja.

„U krizama se javljaju smanjenja plata, ali otpuštanja nisu kulturološki dopustiva.“, kaže Atsuši Takeda, glavni ekonomista istraživačkog instituta Itoču, „Ovo nije Amerika. Kompanije ovde ne daju povišice olako svojim zaposlenima, već radije akumuliraju finansijske zalihe u vreme kada krize nema, namenjene za vreme kada kriza nastupi.“

Svoju ulogu u sprečavanju ekonomske nestabilnosti imaju i nacionalne vlade u obe države, koje su  u martu osigurale dodatna sredstva da bi sprečili rast nezaposlenosti. Koreja je za tu svrhu odvojila skoro 10 milijardi dolara, dok Japan nudi široku paletu ekonomskih mera u vreme krize izazvane epidemijom korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...