ukupne vrednosti 14 milijardi evra

Nemačka priprema paket rasterećenja poreskih obveznika

EUPoreziU fokusuVesti

9.8.2022 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka priprema paket rasterećenja poreskih obveznika Nemačka priprema paket rasterećenja poreskih obveznika
Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Linder) ove nedelje planira da predstavi program poreskih olakšica i doplata vredan oko 14 milijardi evra u naredne... Nemačka priprema paket rasterećenja poreskih obveznika

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Linder) ove nedelje planira da predstavi program poreskih olakšica i doplata vredan oko 14 milijardi evra u naredne dve godine, navodi nedeljnik Spiegel, prenosi agencija DPA, a ovaj paket treba da rastereti stanovništvo od inflacije.

Ministarstvo finansija za 2023. godinu planira poresko rasterećenje i veći dečji dodatak za 10,1 milijardu, a za godinu posle za oko još četiri milijarde evra.

Mere uključuju podizanje granice za oporezivanje, pa će, na primer, neoporeziva osnovica od 2023. godine biti 10.633, umesto 10.347 evra, dok 2024. godine ta granica ide na 10.933 evra. Slično pomeranje Lindner planira za ostale poreske razrede.

Dalje, poreske tarife od iduće godine baziraće se na inflaciji od oko šest odsto, dok u 2024. godini očekuju 2,5 procentnih poena.

Prema nedeljniku, dečji dodatak od 2023. godinu raste za osam evra mesečno, na 227-230 evra za prvo troje dece, a na 250 za četvrto. Godinu dana kasnije, dodatak će ponovo ići naviše, za šest evra.

Veći deo rasterećenja finansiraće federacija i pokrajine, a lokalne zajednice će pokriti 15 odsto troškova, prneosi agencija DPA.

  • TATJANA

    9.8.2022 #1 Author

    Kako tako pokusavaju da olaksaju situaciju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...