U planu raketni štit poput izraelskog

Nemačka ulaže 100 milijardi evra u odbranu

EUVesti

28.3.2022 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačka ulaže 100 milijardi evra u odbranu Nemačka ulaže 100 milijardi evra u odbranu
Nemačka vlada namerava narednih godina da upumpa 100 milijardi evra u odbranu, a kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) sada je otkrio i da jedan... Nemačka ulaže 100 milijardi evra u odbranu

Nemačka vlada namerava narednih godina da upumpa 100 milijardi evra u odbranu, a kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) sada je otkrio i da jedan od prioritetnih projekata može da bude raketni štit poput izraelskog. „To je svakako nešto o čemu razmišljamo, a imamo dobar razlog“.

„Moramo da budemo pripremljeni jer u komšiluku imamo nekoga spremnog da upotrebi silu da ostvari svoje interese. Da to sprečimo, treba međusobno da se osnažimo“, rekao je Šolc, aludirajući na rusku invaziju Ukrajine i obrazlažući projekat vredan milijarde evra.

Kancelar nije želeo da otkriva detalje. „Zacrtao sam sebi da ne pričam o planu koji nije potpuno razrađen“, rekao je u nedelju uveče u jednoj emisiji televizije ARD, prenosi agencija DPA.

Bild am Sonntag je bio precizniji, i naveo da Nemačka razmatra nabavku izraelskog protivraketnog sistema Arrow 3, sposobnog da uništi dalekometne rakete visoko iznad zemlje, još u stratosferi. Bundesver u ovom trenutku ne raspolaže takvim kapacitetom. Prema Bildu, sistem košta 2,5 milijardi evra i može biti funkcionalan 2025. godine.

Pored toga, Šolc je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zapretio „drastičnim merama“ ako se lati hemijskog oružja.

„Biološko i hemijsko oružja ne sme da se koristi i tu smo izričiti“, rekao je bez drugih detalja, osim što je naglasio da NATO neće ući u ukrajinski rat čak i ako Rusija tamo upotrebi hemijsko oružje.

Šolc je insistirao da NATO nema ambiciju da menja vlast u Rusiji. „To nije cilj NATO, pa ni američkog predsedndika Džoa Bajdena (Joe Biden)“, rekao je kancelar, aludirajući na Bajdenove reči da „Putin ne sme ostati na vlasti“, posle kojih su reagovali vodeći evropski političari.

Šolc je ukazao da je o tome razgovarao sa Bajdenom u Beloj kući još pre početka rata. „Potpuno smo saglasni da promena nekog režima nije sadržaj i cilj politike koju vodimo“, rekao je Šolc. To je „stvar samih naroda i država“ da se izbore za svoju slobodu.

Šolc je odbacio kritike da Nemačka uvozom ruskih energenata finansira rat u Ukrajini. „Rusija sa tim novcem, koji leži na njenim računima, u ovom trenutku zbog sankcija ne može ništa da započne“, rekao je nemački kancelar.

Nemačka, prema nekim procenama, svakog dana isplaćuje trocifreni milionski iznos za isporuke energenata iz Rusije.

  • STRELAC

    28.3.2022 #1 Author

    Pola Afrike umire od gladi a oni ulazu 100 milijardi u odbranu,od koga im preti opasnost pitam se osim od sebe samih?

    Odgovori

  • Bella

    28.3.2022 #2 Author

    Valjalo bi da se zastite na vreme.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.3.2022 #3 Author

    Moraju biti u pripravnosti,sta ce dalje da eskalira to niko ne moze da zna…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.3.2022 #4 Author

    ogroman novac se ulaže u odbranu umesto da naučimo nešto iz prethodnih ratova i novac da svi usmere ka boljem životu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...