istraživanje instituta ifo

Nemačke banke uzdržane pri odobravanju kredita

EUVesti

23.10.2023 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemačke banke uzdržane pri odobravanju kredita Nemačke banke uzdržane pri odobravanju kredita
Nemačke banke su sve uzdržanije pri odobravanju kredita privredi, pa se svako treće preduzeće žali da teško dolazi do finansiranja, saopštio je ekonomski institut... Nemačke banke uzdržane pri odobravanju kredita

Nemačke banke su sve uzdržanije pri odobravanju kredita privredi, pa se svako treće preduzeće žali da teško dolazi do finansiranja, saopštio je ekonomski institut Ifo u ponedeljak.

U redovnom mesečnom istraživanju Ifo koje obuhvata hiljade preduzeća, njih 29,3 odsto se suočilo sa problemima finansiranja u svojoj banci. To je 7,9 odsto više nego u junu, a samo nešto malo od istorijski lošeg rezultata iz decembra prošle godine.

„Banke svako malo povećavaju kamatu i sve su opreznije pri odobravanju kredita“, rekao je ekonomista Ifo Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe). „U ekonomski težem periodu firme moraju više da ponude za osiguravanje pozajmice.“

Motor promena u kreditnoj politici bile su pre svega uslužne delatnosti, industrija i maloprodaja, oblasti koje su znatno slabije poslovale i koje su po performansama relativno blizu ukupnom privrednom proseku.

U relativno slaboj poziciji je i građevinski sektor, ali tu je stanje bilo takve i u junu. Jedini izuzetak od trenda je veleprodaja, gde je udeo firmi koje se suočavaju sa preprekama na putu do kredita pao na 20,2 odsto.

  • ELLA

    23.10.2023 #1 Author

    Odgovorne obe strane. Zato su najjaca ekonomija

    Odgovori

  • SHALIMAR

    23.10.2023 #2 Author

    Opravdano su nanke na oprezu,privreda u Nemackoj nije ni malo sjajna…

    Odgovori

  • Jj992

    23.10.2023 #3 Author

    To nije bas dobro za privrednike.

    Odgovori

  • Dux011

    23.10.2023 #4 Author

    Znaci i tamo oprez na nivou…

    Odgovori

  • SABRINA

    24.10.2023 #5 Author

    Logično je da su banke opreznije u davanju kredita jer je sve nesigurno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...