Sud naložio zaplenu fabrika i vlasništva VW

Nemački automobilski gigant ostaje bez imovine u Rusiji

SvetVesti

20.3.2023 12:08 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nemački automobilski gigant ostaje bez imovine u Rusiji Nemački automobilski gigant ostaje bez imovine u Rusiji
Arbitražni sud Nižnjenovgorodske oblasti odlučio je da zapleni imovinu nemačke kompanije Volkswagen u Rusiji u okviru zahteva ruskog proizvođača automobila GAZ za povraćaj 15,6... Nemački automobilski gigant ostaje bez imovine u Rusiji

Arbitražni sud Nižnjenovgorodske oblasti odlučio je da zapleni imovinu nemačke kompanije Volkswagen u Rusiji u okviru zahteva ruskog proizvođača automobila GAZ za povraćaj 15,6 milijardi rubalja (202 miliona dolara).

Sud je uvažio tužbu i zaplenio akcije ruskog predstavništva VW i pravnih lica koje kontroliše. Tužba je podneta 14. marta, a odluka je doneta 17. marta. Osim toga, sud je zabranio Federalnoj poreskoj službi da sprovodi bilo kakve radnje registracije u vezi sa likvidacijom, reorganizacijom, promenom sastava učesnika i povećanjem ili smanjenjem ovlašćenog kapitala VW grupe Rus.

Tužba je podneta 14. marta, a sudska odluka doneta je 17. marta. U martu prošle godine Volkswagen grupa Rus zaustavila je do daljeg proizvodnju automobila u svojim fabrikama u Kalugi i Nižnjem Novgorodu. Nemački mediji izvestili su u oktobru da Volkswagen traži investitora koji bi kupio fabriku. VW je odobrio prodaju svoje imovine u Rusiji.

Arbitražni sud je doneo odluku o zapleni 28,06 odsto udela Volkswagen Aktiengesellschaft u VW grupi Rus, zatim 16,8 odsto udela Skoda Auto A.S. u istoj grupi, kao i 55,14 procenata udela Volkswagen Finance Luxemburg S.A. Pored toga, sud je naložio zaplenu nekoliko nepokretnosti VW grupe Rus, uključujući proizvodnu opremu.

„Prema automobilskoj fabrici GAZ, Volkswagen grupa planira da u bliskoj budućnosti napusti rusko tržište prodajom preostale imovine trećim licima, što stvara rizik otuđenja oba udela u odobrenom kapitalu VW grupe Rus i otuđenja pojedinačne imovine. U slučaju prodaje udela u odobrenom kapitalu VW grupe Rus, Volkswagen AG neće imati nikakvu drugu imovinu u Rusiji, što bi onemogućilo sprovođenje odluke suda da nadoknadi štetu u korist tužioca“, navedeno je u presudi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...