Očekivanja opozicije i vladajuće koalicije – čvrsto suočovanje sa domaćinima oko spornih tema

Nemački kancelar Šolc putuje u Kinu  

SvetVesti

12.4.2024 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemački kancelar Šolc putuje u Kinu   Nemački kancelar Šolc putuje u Kinu  
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) predstojećeg vikenda putuje u trodnevnu posetu Kini. Konzervativna opozicija, ali i partneri u vladajućoj koaliciji zahtevaju da se... Nemački kancelar Šolc putuje u Kinu  

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) predstojećeg vikenda putuje u trodnevnu posetu Kini. Konzervativna opozicija, ali i partneri u vladajućoj koaliciji zahtevaju da se tvrdo suoči sa domaćinima oko spornih tema.

Prominentna političarka Zelenih Agnješka Bruger (Agnieszka Brugger) je za Tagesspiegel rekla da Šolc u Kini treba da se izjasni o „sve glasnijim pretnjama Tajvanu, agresiji u Južnom kineskom moru ili grubom kršenju prava Ujgura“, prenosi DPA.

Sve to „jasno protivreči odgovornosti Kine kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekla je potpredsednica poslaničkog kluba Zelenih, Šolcovih saveznika u vladinoj koaliciji.

Ekspert za spoljnu politiku opozicione Demohrišćanske unije (CDU) Roderih Kizeveter (Roderich Kiesewetter) je ocenio da kancelar treba da adresira „i učestale sajbernapade iz Kine na nemačka preduzeća, kao i špijunažu i sabotažu u Nemačkoj i Evropi“.

Uz to, Šolc na red treba da izvuče i „povrede međunarodnog prava u Indopacifiku, masivnu podršku napadačkom ratu Rusije i očigledno masovno naoružavanje“.

Kizeveter je ocenio da Šolcovi stavovi, pa time i poseta, protivreči neophodnom strateškom zaokretu Nemačke od zemlje koja se pojačano, vojno i privredno, sprema za rat.

Nemačka „će samo zaoštriti svoju zavisnost i osetljivosti „ako prema Kini zadrži kurs primirivanja i pogrešan narativ ‘promene kroz saradnju'“.

Predstojeća poseta je Šolcu druga od decembra 2021. i od kako vodi nemačku vladu. Biće i među najdužima.

Kancelar će posetiti Čongćing, Šangaj i Peking. Očekivani su razgovori o privrednim odnosima, ali i kineskom odnosu prema Tajvanu, ratu u Ukrajini i ljudskim pravima.

Šolcova vlada je letos usvojila novu strategiju za Kinu kojom Nemačka treba da smanji privrednu zavisnost od te zemlje bez oštrijeg presecanja odnosa.

Kina je Nemačkoj nadalje najvažniji trgovinski partner. Međutim, Nemačka je prošle godine redukovala uvoz iz Kine za 19,2 i izvoz za 8,8 odsto.

  • SUNCE

    12.4.2024 #1 Author

    Dobili zadatak od Amerike pa moraju da ga izvrsavaju.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.4.2024 #2 Author

    Nece bas slavno da prodje…

    Odgovori

  • JANA

    14.4.2024 #3 Author

    Jedini spas im je da sklone Solca i vrate Angelu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...