autorski tekst nemačkog kancelara poziva na nastavak ulaganja u vojnu opremu

Šolc u SAD traži oružje za Ukrajinu  

Svet

8.2.2024 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Šolc u SAD traži oružje za Ukrajinu   Šolc u SAD traži oružje za Ukrajinu  
Vojna pomoć Ukrajini ne sme da se smanjuje, upozorio je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) uoči posete Sjedinjenim Američkim Državama. Oružje za Ukrajinu... Šolc u SAD traži oružje za Ukrajinu  

Vojna pomoć Ukrajini ne sme da se smanjuje, upozorio je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) uoči posete Sjedinjenim Američkim Državama. Oružje za Ukrajinu biće glavna tema tokom njegovog boravka u Vašingtonu.

„Moramo da uradimo sve što je u našoj moći da sprečimo da Rusija pobedi“, napisao je Šolc u autorskom tekstu za The Wall Street Journal od četvrtka. „Ako to ne uradimo, uskoro bismo mogli da se probudimo u svetu koji će biti nestabilniji, opasniji i još više nepredvidiv nego što je bio za vreme Hladnog rata“, naveo je nemački kancelar.

Uprkos pomoći Zapada, dodao je, Ukrajini uskoro mogu da ponestanu oružje i municija, prenela je agencija DPA.

Neke obaveze zapadnih saveznika su već istekle, druge treba produžiti. Ako ne bude moguće zaustaviti ruskog predsednika Vladimira Putina, dugoročne posledice i troškovi biće manji od svih dosadašnjih ulaganja, napisao je Šolc.

Kancelar je u četvrtak otputovao u svoju treću posetu Vašingtonu otkako je stupio na dužnost pre nešto više od dve godine.

U petak treba da se sastane s američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) u Beloj kući, a glavna tema razgovora biće vojna pomoć Ukrajini.

Američki Senat u sredu nije podržao novi paket pomoći SAD. Šolc, sa svoje strane, ima problema da privoli partnere iz Evropske unije da učine više za Ukrajinu. Nemačka je daleko najvažniji dobavljač oružja Ukrajini u EU.

Šolc je procenio da će vojna pomoć koju je Nemačka do sada poslala i dodatna koju je obećala vredeti više od 30 milijardi evra. Međutim, Nemačka je i dalje daleko iza SAD, koje su najveći donator. „Ruska pobeda u Ukrajini ne samo da bi bila kraj Ukrajine kao slobodne, demokratske i nezavisne države, već bi i dramatično promenila lice Evrope“, upozorio je Šolc.

Ruska pobeda bi bila ozbiljan udarac liberalnom svetskom poretku, kazao je nemački kancelar. Pozvao je Evropljane i Amerikance da krenu „strateškim korakom“ u podršci Ukrajini i da se odupru pokušajima podele.

  • SUNCE

    8.2.2024 #1 Author

    Ja mislim daNemacka odavno nije imala ovako loseg premijera.Kompletna marioneta globalista

    Odgovori

  • SENSEI

    9.2.2024 #2 Author

    Ova borba između istoka i zapada se nikada neće završiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...