suspenzija sve dok glavna sredstva i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu

Nemački regulator obustavio sertifikaciju Severnog toka 2

SvetVesti

16.11.2021 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemački regulator obustavio sertifikaciju Severnog toka 2 Nemački regulator obustavio sertifikaciju Severnog toka 2
Nemačka Federalna agencija za energetske mreže, Bundesnetzagentura, saopštila je u utorak da je „obustavljena procedura sertifikacije kompanije Severni tok 2 AG kao nezavisnog transmisionog... Nemački regulator obustavio sertifikaciju Severnog toka 2

Nemačka Federalna agencija za energetske mreže, Bundesnetzagentura, saopštila je u utorak da je „obustavljena procedura sertifikacije kompanije Severni tok 2 AG kao nezavisnog transmisionog operatera“ za gas, zbog organizacionih i pravnih pitanja.

„Nakon temeljne analize dokumentacije, Bundesnetzagentur sertifikovanje operatera gasovoda Severni tok 2 biti moguće samo ako je organizaciona forma tog operatera u skladu s nemačkim zakonom“, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

Dalje se dodaje da je kompanija Severni tok 2 AG, sa sedištem u Cugu, u Švajcarskoj, „odlučila da ne transformiše svoj postojeći organizacioni oblik, već da osnuje podružnicu prema nemačkom zakonu isključivo za upravljanje nemačkim delom gasovoda“.

„Ta podružnica će postati vlasnik i operater nemačkog dela gasovoda, i ona tada mora da ispuni zahteve koje za nezavisnog transmisionog operatera predviđa nemački Zakon o energetskoj industriji“, ističe nemački regulator.

Iz nemačke agencije su poručili da će „procedura sertifikacije ostati suspendovana dok glavna sredstva i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu, kada će Bundesnetzagentur moći da proveri da li je potpuna dokumentacija koju podružnica, kao novi podnosilac zahteva, bude podnela“.

Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su nakon odluke nemačkog regulatornog tela da suspenduje proces sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“. Cene evropskih fjučersa gasa porasle su za 10 odsto, što je dodatno opteretilo budžete preduzeća i domaćinstava. Stručnjaci za trgovinu energentima upozorili su na rizik od nestašice struje u Evropi u slučaju da predstojeća zima bude hladnija od proseka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...