Popularni EU programi za razvoj biznisa

Saradnja preduzetnika ne zna za granice

Bolji posaoMoja firmaPoslovanjePreduzetnik

16.11.2021 08:01 Autor: Marko Andrejić

Saradnja preduzetnika ne zna za granice Saradnja preduzetnika ne zna za granice
Najbolji način napredovanja u poslu uglavnom je kroz razmenu znanja i u svakodnevnim aktivnostima iz oblasti koje vas interesuju. Ako se na to doda... Saradnja preduzetnika ne zna za granice

Najbolji način napredovanja u poslu uglavnom je kroz razmenu znanja i u svakodnevnim aktivnostima iz oblasti koje vas interesuju. Ako se na to doda podsticajno okruženje iskusnih preduzetnika, dolazi se do dobitne kombinacije za formiranje kvalitetnih poslovnih ljudi.

A zamislite da se takva preduzetnička razmena dešava na bilo kojoj tački Evrope? To je ukratko poenta Erasmus programa za mlade preduzetnike koju organizuje Evropska komisija, a sprovode imenovana tela u 38 država Evrope, pa i u Srbiji.

Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs – EYE) je program koji je Evropska komisija pokrenula još 2009. godine i koji omogućava budućim preduzetnicima ili onima koji su osnovali sopstvenu firmu u protekle tri godine, da steknu korisne veštine i iskustvo u poslovanju u nekoj drugoj zemlji.

Za mlade i malo iskusnije preduzetnike

Program je namenjen mladim preduzetnicima i onim malo iskusnijim, a ideja je da se upravo između ove dve grupe dešava razmena. Mladi preduzetnik koji ima firmu manje od tri godine odlazi u goste u drugu zemlju kod “preduzetnika-domaćina” koji ima kompaniju duže od tri godine.

Suština programa je podsticaj mladima i onima koji žele da naprave nešto svoje, da se konačno odluče na taj korak. Program pokriva troškove novih preduzetnika za boravak u trajanju od jednog do šest meseci (u mesečnom iznosu od 530 do 1.100 evra, u zavisnosti od države boravka), dok preduzetnici domaćini prema novim preduzetnicima, u finansijskom smislu, nemaju nikakve obaveze.

Osim iskustva, program koristi i internacionalizaciji poslovanja, upoznavanju sa različitim karakteristikama svakodnevnog rada u zemlji domaćina, služi širenju ideja, konkurentnosti, novim vidovima obavljanja posla…

Jednostavna prijava

Jedna od takvih saradnji uspostavljena je između Željke Šeler, poslovne savetnice iz Hrvatske koja je najveći deo karijere provela na poslovima analitičara u okviru banke i u razvoju projekata, a zatim je pre dve godine odlučila da se upusti u privatni biznis, i Vladimira Veličkovića, serijskog preduzetnika i poslovnog savetnika iz Beograda koji je, osim obavljanja “klasičnog posla”, preduzetnik već 13 godina, u raznim formalno-pravnim oblicima.

Analize, finansijski izveštaj i istraživanja
Foto: Pexels.com

“Prijavljivanje je jednostavno. Potrebno je da se prijavite na zvaničnu veb stranicu evropskih vlasti, popunite online formular, razjasnite motiv prijave i izaberete posredničku organizaciju u svojoj zemlji. Moj izbor je bio Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka čiji su zaposleni izuzetno ljubazni i uz apsolutnu podršku vas vode kroz ceo postupak. Da bih opravdala ideju, napravila sam biznis plan koji je za kratko vreme pregledala posrednička organizacija i odobrila ovlašćena lica Evropske komisije. Tada sam sa Vladimirom definisala i napravila akcioni plan, koji su sve strane morale da potvrde kroz zvaničnu prijavu. Program Erazmus za mlade preduzetnike takođe pruža finansijsku pomoć za pokrivanje putnih i životnih troškova u inostranstvu, ali je dobro naglasiti da treba planirati i sopstvena sredstva za pokrivanje troškova boravka, za deo koji premašuje iznos pomoći”, objašnjava Željka Šeler u razgovoru za Biznis.rs.

Dosadašnja iskustva pokazuju da su razmene realizovane kroz ovaj program veoma uspešne i za svaku preporuku, jer u projektu korist imaju oba preduzetnika – mogu da otkriju nova evropska tržišta, nove poslovne partnere i različite metode poslovanja i razmene znanja, ideja ili veština.

Upoznavanje, pa radionice

„Nakon upoznavanja sa svakodnevnim radom i poslovnim procesima moje kompanije upoznaću Željku sa marketinškim strategijama koje trenutno koristim. Takođe ćemo u terenskim sastancima sa potencijalnim klijentima dogovarati dalje poslove, u najvećoj meri unapređenje poslovanja kroz marketinški nastup i poboljšane finansijske modele. Preduzetnicima smo na raspolaganju za zajedničko savetovanje i u pripremi kompanija koje ispunjavaju uslove za tendere EU fondova, ili druge oblike finansiranja. U tom cilju zajedno ćemo održavati grupne radionice i treninge”, nabrojao je Vladimir Veličković praktične detalje saradnje u Beogradu.

Željka Šeler je svoju prijavu završila u Osijeku, kao gost-preduzetnik, a Vladimir je prijavu poslao u Novi Sad, kao preduzetnik-domaćin. Inicijalna ideja je potekla iz Željkine želje da više nauči o marketingu i digitalnom nastupu, jer će joj to pomoći u svakodnevnom poslu i izgradnji ličnog brenda, dok je Vladimirov plan da svoje poslovanje proširi na okolne zemlje.

“Ideja da se prijavim na program nastala je kao rezultat sagledavanja današnjih poslovnih sistema i proučavanja funkcionalnosti savremenih načina poslovanja. Prijavljivanje za Erazmus je rezultat razmišljanja i razrade moje preduzetničke ideje o razvoju sopstvenog biznisa kroz proširenje oblasti konsaltinga na marketing i unapređenje prodaje uz sticanje novih veština i znanja”, kaže poslovna savetnica iz Hrvatske za naš portal.

Velike mogućnosti Erasmus programa

Željka Šeler navodi da joj je osnovni motiv za učešće u ovom programu mogućnost obuke i izlazak na novo tržište na kome prepoznaje poslovne mogućnosti, kao i mogućnost razvoja poslovne saradnje sa inostranim partnerom.

“U krajnjoj liniji preduzetništvo znači pretvaranje ideje u delo. Naravno, za ovo je potrebna upornost, naporan rad i spremnost na rizik”, uverena je naša sagovornica.

U kasnijem upoznavanju, Željka i Vladimir su pronašli više načina saradnje i to će se realno sprovoditi u Beogradu i Novom Sadu do kraja ove i u januaru sledeće godine.

Plan je da zatim Željka pomogne Vladimiru u distribuciji njegovih usluga u Hrvatskoj, vršeći istraživanja i izgradnjom baze podataka potencijalnih klijenata za širenje poslovanja u Hrvatskoj.

Naši sagovornici savetuju mlade preduzetnike da ne odbacuju nijednu ideju za pokretanje, razvijanje ili proširenje biznisa i da kroz Erazmus za mlade preduzetnike jednostavno iskoriste priliku i steknu iskustvo iz prve ruke – kako je biti preduzetnik u nekoj od evropskih država.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...