Štete od grada milionske

Neophodne investicije u zaštitu poljoprivrednih zasada u Crnoj Gori

AgrobiznisBiznisRegionVesti

29.6.2022 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Neophodne investicije u zaštitu poljoprivrednih zasada u Crnoj Gori Neophodne investicije u zaštitu poljoprivrednih zasada u Crnoj Gori
Nevreme i grad koji su pre pet dana pogodili Podgoricu naneli su zasadima preduzeća “13. jul Plantaže”, štetu u milionskim iznosima, istakao je član... Neophodne investicije u zaštitu poljoprivrednih zasada u Crnoj Gori

Nevreme i grad koji su pre pet dana pogodili Podgoricu naneli su zasadima preduzeća “13. jul Plantaže”, štetu u milionskim iznosima, istakao je član odbora direktora te kompanije Darko Rašović.

„Ovo je ogromna površina i zahteva velika finansijska sredstva za tu namenu. Svedoci smo klimatskih promena koje nam nailaze i koje se dešavaju poslednjih godina, očigledno je da sve ide u tom nekom pravcu, sve češćih elementarnih nepogoda tako da je vrlo verovatno da ćemo morati da osiguramo svoje zasade što je bolje moguće“, istakla je direktorka voćarsko-vinogradarske proizvodnje Milena Mugoša, piše RTCG.

To je preporuka i Ministarstva poljoprivrede koje pruža podršku proizvođačima kada su u pitanju protivgradne mreže i osiguravajuće polise. Kada je reč o protivgradnim raketama, poručuju da je njihova efikasnost upitna.

„Mi smo imali čak i fabriku za proizvodnju protivgradnih raketa, pitanje je efekta koji taj sistem pruža, tako da za sada bih apelovala na poljoprivredne proizvođače da iskoristimo one mogućnosti koje nama stoje na raspolaganju“, rekla je Dragana Radunović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U suprotnom, šteta može biti velika. Primer su Plantaže.

„Štete su milionske, to je sigurno, postoje druge štete koje nisu vidljive golim okom, to su štete na čokotima koje će se kasnije pojaviti, kao i štete na vinskom grožđu jer svaka bobica koja je pogođena ovim gradom je podložna infekciji odnosno botritisu“, naglasio je Darko Rašović, član Odbora direktora kompanije “13. jul Plantaže”.

„Naravno da je ogromna šteta koja je nastala, ali svakako ovakav jedan gigant mora smanjiti taj rizik i te rizične situacije koje su poslednjih godina vrlo česte i naročito pred berbe“, ističe Radunović.

To se može uraditi investicijama koje se dugoročno isplate, kaže ona.

U kompaniji „13. jul Plantaže“ veruju da će im država, kao njihov većinski vlasnik, pomoći da prevaziđu kako kažu, poslednji udar koji ih je zadesio.

  • GOCA BG

    29.6.2022 #1 Author

    Drzava kao vecinski vlasnik treba da ulozi u zastitu plantaza da se ne ponovi ovako nesto…

    Odgovori

  • kaćica

    30.6.2022 #2 Author

    Lepo sto drzava ceni poljoprivrednike.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...