Da li će nova Vlada Crne Gore nastaviti sa dobrom praksom

Javni uvid u poslovanje državnih preduzeća pod znakom pitanja

PoslovanjeRegionU fokusuVesti

28.6.2022 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Javni uvid u poslovanje državnih preduzeća pod znakom pitanja Javni uvid u poslovanje državnih preduzeća pod znakom pitanja
O problemima u poslovanju crnogorskih državnih preduzeća građani se najčešće informišu iz medija. Prošle godine uvedena je praksa četvoromesečnog izveštavanja o poslovanju svih preduzeća... Javni uvid u poslovanje državnih preduzeća pod znakom pitanja

O problemima u poslovanju crnogorskih državnih preduzeća građani se najčešće informišu iz medija. Prošle godine uvedena je praksa četvoromesečnog izveštavanja o poslovanju svih preduzeća koje kontroliše Ministarstvo kapitalnih investicija. Kraj je juna, izveštaja ove godine nema, pa se postavlja pitanje da li će novo rukovodstvo tog resora ukinuti tu praksu.

„Najveći dobitak je ostvarila EPCG – 17,1 milion evra , zatim CGES 8,6 miliona, iza njih je Monteput. Najveći gubitak su ostvarili Aerodromi Crne Gore – 3,7 miliona evra, CEDIS dva miliona, Barska plovidba 1,6 miliona“, saopštila je prošle godine Ana Tošanić Radunović, prenosi Radio televizija Crne Gore.

Ovako je sredinom septembra prošle godine Ministarstvo kapitalnih investicija, kojim je tada rukovodio Mladen Bojanić, predstavilo stanje u crnogorskim preduzećima. Bilo je planirano da se ovakvi izveštaji objavljuju na četiri meseca. U međuvremenu je izabrana nova vlada, samim tim i ministar, Ervin Ibrahimović, koji za sada nije nastavio sa tom praksom. Marko Sošić iz Instituta Alternativa smatra da je kvartalno izveštavanje bilo jedna od boljih odluka 42. Vlade.

„Vrlo je loše ako ova praksa bude zaustavljena i to od strane novog sastava resornog ministarstva. To ne predstavlja neki veliki trošak u smislu ljudskih resursa, a mnogo znači u smislu makar delimičnog nadzora nad problemom državnih preduzeća“, kaže Sošić.

Presekom stanja u preduzećima, tvrdi on, javnost je prvi put imala priliku da sagleda i oceni kako se njima upravljalo.

„Umesto da smo nadogradili ovu praksu ili proširili nadležnost ministarstva, tako da prikuplja za svih 56 preduzeća, mi, izgleda, ukidamo i začetak te dobre prakse i za ovih 20 preduzeća“, poručuje Sošić.

Ističe da je Crnoj Gori potreban novi pravni okvir koji će urediti rad državnih preduzeća.

„Potreban nam je centralni organ na državnom nivou koji će pratiti rad svih preduzeća, tako da vlada može da donosi informisane odluke o njihovoj sudbini, o eventualnim promenama u menadžmentu, mešanju u njihovo poslovanje i tako dalje. Plašim se da sve što se ovih dana radi i predstavlja kao neka vrsta depolitizacije zapravo predstavlja zamenu jedne politizacije novom, odnosno borbu protiv određene političke partije“, navodi Sošić.

  • GOCA BG

    28.6.2022 #1 Author

    Radcdrzavnih preduzeca u CG tesko ko moze da uredi…

    Odgovori

  • kaćica

    28.6.2022 #2 Author

    I to zele da kontrolisu,strasno.

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.6.2022 #3 Author

    Tesko da ce to biti dato na javni uvid

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...