MOSKVA I RIJAD ODBACUJU SMERNICE O NAPUŠTANJU FOSILNIH GORIVA

Nerealan predlog IEA o prestanku eksploatacije nafte

EkologijaManifestacijeSvetU fokusuVesti

4.6.2021 15:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nerealan predlog IEA o prestanku eksploatacije nafte Nerealan predlog IEA o prestanku eksploatacije nafte
Rusija i Saudijska Arabija, dva od tri najveća proizvođača nafte u svetu, planiraju da se suprotstave preporukama Međunarodne agencije za energetiku (IEA) i da... Nerealan predlog IEA o prestanku eksploatacije nafte

Rusija i Saudijska Arabija, dva od tri najveća proizvođača nafte u svetu, planiraju da se suprotstave preporukama Međunarodne agencije za energetiku (IEA) i da nastave da ulažu u pronalaženje i eksploataciju nafte i gasa, odbijajući pozive na drastično smanjenje upotrebe fosilnih goriva.

Njihovo protivljenje dolazi u trenutku kada su kreatori politike pod ogromnim pritiskom da ispune obaveze iz Pariskog klimatskog sporazuma, koji bi trebalo da bude prekretnica u praksi odnosa prema životnoj sredini, kako bi se izbegli najrazorniji uticaji klimatskih promena, prenosi CNBC.

Skoro 200 država, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, ratifikovalo je Pariski klimatski sporazum iz 2015. godine, saglasivši se da će nastaviti napore za ograničavanje porasta temperature na planeti na 1,5 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskog nivoa. Sporazum podrazumeva neto nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine.

Foto: Youtube screenshot

Podsetimo, IEA je prošlog meseca saopštila da bi prodaja novih automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje morala da se završi do 2035. godine, a svi budući projekti istraživanja i eksploatacije fosilnih goriva moraju odmah biti obustavljeni, kako bi svet do 2050. godine postigao nultu emisiju ugljenika.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak ocenio je da je IEA do svojih nalaza došla „koristeći obrnute proračune“ o načinu postizanja neto nulte emisije do 2050. godine. „Po mom mišljenju ovo je pojednostavljen pristup. Takođe je nerealno“, rekao je Novak na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„Nema sumnje da moramo prihvatiti zelenu energiju i krenuti ka zelenoj agendi, jer postoji potreba za njom, ali moramo biti jasni sa kojim resursima se to može raditi i ko će to platiti, koje tehnologije i mogućnosti nam stoje na raspolaganju, uključujući i rešavanje problema koji nas očekuju“, kazao je Novak.

Foto: Youtube screenshot

On je istakao da, ukoliko svet bude sledio „mapu puta“ IEA ,o prestanku ulaganja u fosilna goriva, cena nafte može doći do 200 dolara za barel, prenosi Oil Price, dodajući da bi i cena gasa „poletela u nebo“. Smernicama IEA nekoliko dana ranije usprotivila se i Saudijska Arabija.

„To je nastavak filma La La Land. Zašto bih to shvatio ozbiljno“, izjavio je ranije ove nedelje saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman na online konferenciji za novinare. On je dodao da Saudijska Arabija proizvodi naftu i gas po niskim cenama, kao i da proizvodi energiju iz obnovljivih izvora. „Podstičem svet da ovo prihvati kao stvarnost, da ćemo biti pobednici u svim ovim aktivnostima“, rekao je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...