Iz Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije

Netačna informacija da se na auto-putu prodaju samo premijum goriva

AutomobiliBiznisNovacSrbijaVesti

1.8.2022 16:21 Autor: Stanislav Stanišić 2

Netačna informacija da se na auto-putu prodaju samo premijum goriva Netačna informacija da se na auto-putu prodaju samo premijum goriva
„Nisam primetio da na pumpama koje su stacionirane na auto-putevima nema goriva koje se prodaje po garantovanim cenama“, kaže za Biznis.rs Borisav Tatić iz... Netačna informacija da se na auto-putu prodaju samo premijum goriva

„Nisam primetio da na pumpama koje su stacionirane na auto-putevima nema goriva koje se prodaje po garantovanim cenama“, kaže za Biznis.rs Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije koga je naš poziv zatekao na putu ka Leskovcu.

Prenosi utisak da su pumpe na auto-putevima pune, da se zbog pojačanog saobraćaja i velikog interesovanje vozača čak čeka u redovima.

„Snabdevanje nije ugroženo jer da postoji problem u nabavci prvi indikator bi bili automobili parkirani pored puta koji su ostali bez benzina“, primećuje Tatić.

On je na taj način komentarisao informaciju da se na auto-putu kroz Srbiju prodaju samo premijum goriva i da maloprodajni objekti uopšte ne nabavljaju osnovne kategorije goriva koje su pod kontrolom.

Mediji su preneli žalbe pojedinih vozača da na auto-putu nema običnog dizela već da se prodaje isključivo obogaćeni koji je daleko skuplji i da na taj način povećanjem prodaje skupljeg goriva vlasnici pumpi kompenzuju razliku između ograničene cene i slobodnog tržišta.

„Prema informacijama koje dobijam od kolega, a u šta sam i sam mogao i lično da se uverim, informacija da se prodaju samo premijum goriva je netačna“, kategoričan je Tatić.

Naftne kompanije mogu slobodno da formiraju cene, sem za osnovne kategorije evrodizela i premijum BMB 95 koje su istaknute Uredbom o kontroli maksimalnih cena.

Posle produženja Uredbe o kontroli maksimalnih cena naftnih derivata, naš sagovornik upozorava da privatne benzinske stanice rade sa gubitkom.

„Propisana cena nam ne dozvoljava da radimo sa pozitivnim rezultatom. U međuvremenu gubici se gomilaju. Mi jedva čekamo da se Uredba ukine i da krene slobodno formiranje tržišnih cena kao što je bilo ranije“, zaključio je Tatić.

Uredba o gorivu na snazi je od 10. februara i više puta je produžavana i menjana. Prošle nedelje je Vlada Srbije produžila važnost Uredbe do 31. avgusta.

Prema poslednjem utvrđivanju cena evrodizela je 215, a bezolovnog BMB 95 190 dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...