NEZADOVOLJNI IZVOZNICI HRANE U KINU Stroge kontrole robe na koronu deluju kao sankcije

SvetVesti

18.11.2020 09:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEZADOVOLJNI IZVOZNICI HRANE U KINU Stroge kontrole robe na koronu deluju kao sankcije NEZADOVOLJNI IZVOZNICI HRANE U KINU Stroge kontrole robe na koronu deluju kao sankcije
Nekoliko zemalja velikih izvoznica hrane pozvalo je Kinu da prestane sa agresivnim testiranjem robe na korona virus smatrajući to svojevrsnim trgovinskim sankcijama, kao i... NEZADOVOLJNI IZVOZNICI HRANE U KINU Stroge kontrole robe na koronu deluju kao sankcije

Nekoliko zemalja velikih izvoznica hrane pozvalo je Kinu da prestane sa agresivnim testiranjem robe na korona virus smatrajući to svojevrsnim trgovinskim sankcijama, kao i da bez razloga štete reputaciji uvezene robe.

Kineske vlasti tvrde da su otkrile korona virus na pakovanjima prehrambenih proizvoda iz 20 zemalja, uključujući svinjetinu iz Nemačke, govedinu iz Brazila i ribu iz Indije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na sastanku Svetske trgovinske organizacije 5. i 6. novembra Kanada je testiranje uvezene hrane i njihovu zabranu nazvala „neopravdanim trgovinskim sankcijama“ i pozvala kineske vlasti da obustave takvu praksu.

Kanada tvrdi da Kina nije pružila naučno opravdanje za pomenute mere, a toj tvrdnji pridružile su se Australija, Brazil, Meksiko, Velika Britanija i SAD. Vašington je saopštio da je od Kine zatražio da odgovarajuće mere budu usmerene na procenu stvarnih rizika.

Američko Ministarstvo poljoprivede ocenilo je da kineske restrikcije na uvezenu hranu zbog korona virusa nisu zasnovane na naučnim činjenicama i da kao takve ugrožavaju trgovinu. Kina je navodno od tada dodatno pojačala testiranje uvezene hrane.

Global Times, kineski portal na engleskom jeziku naveo je da prisustvo korona virusa u uvezenoj hrani povećava mogućnost da je virus možda stigao u Kinu iz inostranstva, a da nije potekao iz Vuhana. 

Kina je u junu započela praksu testiranja ohlađene i zamrznute hrane, nakon pojave žarišta zaraze među radnicima jedne pijace u Pekingu. Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da hrana i ambalaža nisu poznati kao putevi prenosa virusa.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...