NIKAD MANJE ISPORUKE NAFTE U EVROPI Pandemija redukovala upotrebu plina, benzina i ulja za loženje

EUVesti

23.5.2020 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NIKAD MANJE ISPORUKE NAFTE U EVROPI Pandemija redukovala upotrebu plina, benzina i ulja za loženje NIKAD MANJE ISPORUKE NAFTE U EVROPI Pandemija redukovala upotrebu plina, benzina i ulja za loženje
Članice Evropske unije od sredine marta preduzimale su restriktivne mere kojima je trebalo da se uspori širenje korona virusa, pa su u okviru njih... NIKAD MANJE ISPORUKE NAFTE U EVROPI Pandemija redukovala upotrebu plina, benzina i ulja za loženje

Članice Evropske unije od sredine marta preduzimale su restriktivne mere kojima je trebalo da se uspori širenje korona virusa, pa su u okviru njih ograničenja u međunarodnom vazdušnom saobraćaju i preporuke da ljudi ostanu kod svojih kuća i rade od kuće doveli do primetno manje upotrebe goriva.

Preliminarni podaci za mart koje je objavila Kancelarija za statistiku Evropske unije “Eurostat”, otkrivaju značajne promene u isporuci nekoliko vrsta goriva koja se obično koriste u prevozu. Naime, isporuke benzinskih goriva i kerozina (koji koriste avioni na mlazni pogon) u 25 članica EU (bez Grčke i Estonije) pale su za 15 odsto, odnosno 27 odsto u poređenju sa februarom kao i za 24 odsto, odnosno 22 odsto u odnosu na prosečnu martovsku vrednost u poslednjoj deceniji (2010-2019).

Iako se u EU u martu isporuka ostalih goriva poput dizela, naftnog plina (UNP) i ulja za loženje blago povećala u poređenju sa februarom, primećuje se snažan pad u nekoliko članica, prenosi seebiz.eu.

Uvedene mere zbog pandemije razlikovale su se u zemljama članicama po trajanju i strogosti. Prva zemlja koja je uvela stroge mere bila je Italija, a učinak je posebno vidljiv u njenim podacima, tj. padu isporuke benzina za čak 40 odsto. Slede Španija sa padom od 33 odsto i Francuska (-20 odsto). Isporuke benzina u martu pale su u gotovo svim članicama Evropske unije.

Zatim, u nekim državama su isporuke plina i dizela smanjene, dok su u drugim povećane. Najveća smanjenja zabeležena su u Italiji (-26 odsto) i Španiji (-11 odsto).

Slične rezultate pokazuje i tržište UNP, hde se isporuka naftnog plina smanjila za 27 odsto u Italiji, gde se UNP naširoko koristi kao pogonsko gorivo.

Takođe, državna i međunarodna ograničenja u vazdušnom saobraćaju koja su uvedena u martu imala su veliki uticaj na potražnju za kerozinom, pa su i isporuke tog avionskog goriva pale na najniže vrednosti. Najveće smanjenje isporuka u odnosu na februar zabeleženo je u Švedskoj (-57 odsto) i Italiji (-52 odsto), a slede Španija (-35 odsto), Francuska (-28 odsto) i Nemačka (-20 odsto).

Eurostat javlja da je i unos sirove nafte u rafinerije u EU u martu bio manji za pet odsto u odnosu na februar a najveći pad zabeležen je u Francuskoj (-31 odsto) i Italiji (-24 odsto). U poređenju sa prosečnom martovskom vrednošću iz poslednje decenije, rafinerijski unos sirove nafte smanjio se u ove dve države za 58 odsto, odnosno 33 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...