Prema rezultatima najnovije ankete koju je sproveo eurobarometar

Nikad veće poverenje u evro, građani EU traže ukidanje kovanica od jednog i dva evrocenta

BankeEUNovacVesti

28.5.2021 11:13 Autor: Marko Miladinović 0

Nikad veće poverenje u evro, građani EU traže ukidanje kovanica od jednog i dva evrocenta Nikad veće poverenje u evro, građani EU traže ukidanje kovanica od jednog i dva evrocenta
Sudeći po rezultatima najnovijeg ispitivanja stanovništva koje je sproveo Eurobarometar, a čije nalaze je zvanično objavila i Evropska komisija, javna podrška zajedničkoj evropskoj valuti... Nikad veće poverenje u evro, građani EU traže ukidanje kovanica od jednog i dva evrocenta

Sudeći po rezultatima najnovijeg ispitivanja stanovništva koje je sproveo Eurobarometar, a čije nalaze je zvanično objavila i Evropska komisija, javna podrška zajedničkoj evropskoj valuti dosegla je najviši nivo u svojoj istoriji.

Čak 80 odsto ispitanika, od njih ukupno 17.700 iz 19 država članica evrozone, prema istraživanju sprovedenom krajem marta, smatra da je evro dobar za Evropsku uniju, a 70 odsto njih smatra i da ostvaruje dobre posledice po njihovu zemlju.

Takođe, iz Eurobarometrovog istraživanja proizilazi da se dve trećine javnosti (67 odsto ispitanika) zalaže za ukidanje kovanica od jednog i dva evrocenta obaveznim zaokruživanjem konačnog iznosa kupovine pri plaćanjima gotovinom. Za to postoji većinska podrška u svih 19 država, ističe se u saopštenju.

Evro kao valutu danas koristi oko 342 miliona građana EU, a u pet država evrozone (Finska, Holandija, Irska, Italija i Belgija) sa oko 100 miliona stanovnika, već se primenjuju pravila zaokruživanja konačnog iznosa kupovine za plaćanja u gotovini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...