Kompanija traži način da se prilagodi okolnostima

Nintendo: Nestašica čipova negativno utiče na razvoj softvera i prodaju

BiznisHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

5.11.2021 08:32 Autor: Stefan Petrović 1

Nintendo: Nestašica čipova negativno utiče na razvoj softvera i prodaju Nintendo: Nestašica čipova negativno utiče na razvoj softvera i prodaju
Japanska kompanija Nintendo Co Ltd sopštila je da je globalna nestašica čipova primorala da smanji proizvodnju i prodaju uređaja, a takođe je pogođen i... Nintendo: Nestašica čipova negativno utiče na razvoj softvera i prodaju

Japanska kompanija Nintendo Co Ltd sopštila je da je globalna nestašica čipova primorala da smanji proizvodnju i prodaju uređaja, a takođe je pogođen i razvoj hardvera.

„Situacija sa poluprovodnicima ima određeni uticaj na razvoj hardvera“, rekao je izvršni direktor Nintenda Ko Šiota, koji je inače na čelu razvojnog tim kompanije.

On je dodao i da kompanija razmatra mogućnost da zameni komponente i prilagodi dizajn kako bi se smanjio negativan uticaj nestašice čipova na njenu proizvodnju, prenosi Reuters.

Inače, ono što dodatno stvara problem kompanijama kao što je Nintendo, jeste to što se u velikoj meri oslanjaju na svoje poslovanje sa konzolama, dok konkurenti sa dubokim džepom, kao što je Microsoft, proširuju usluge pretplate i cloud igara.

Nintendo je odbio da komentariše planove za hardver sledeće generacije, ali se poziva na „novi integrisani hardversko-softverski sistem za igre“.

Podsetimo, nestašica čipova traje već nekoliko meseci i predstavlja problem za skoro sve industrije, a pored tehnološke, jedna od najpogođenijih je i automobilska. Svakako, pandemija i problemi sa lancima snabdevanja koje je izazvala, jesu jedan od glavnih uzroka nestašice mikroprovodnika, ali ima i analitičara koji smatraju da se radi o pumpanju cene.

Tako je u nedavnom razgovoru za Biznis.rs direktor kompanije MikroElektronika Nebojša Matić rekao da u čitavoj situaciji ima mnogo nelogičnosti i ocenio da se radi o špekulaciji.

„Fabrike čipova kažu da proizvode mnogo više nego što su proizvodile, a čipova nema, tako da se ispostavilo da dosta firmi špekuliše i na neki način ih sklanja sa tržišta da bi im cena porasla. Kad god imate inflatorna očekivanja, ljudi su skloni špekulacijama. Poenta je što smo mi špekulacije viđali u nafti, prehrambenoj robi i sličnim stvarima, a sada ih ima i u čipovima“, rekao je Matić.

Ipak, on je dodao da ne očekuje da će ova kriza trajati predugo, jer će same kompanije koje u proizvodnom procesu koriste čipove početi da otvaraju svoju proizvodnju ovih komponenti te će se, za najviše dve-tri godine, stvari vratiti u normalu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...