Efekti ukrajinske krize na srpsko tržište goriva

NIS-Gazprom ostaje glavni dobavljač naftnih kompanija u Srbiji?

BerzaBiznisInfrastrukturaSrbijaSvetVesti

28.2.2022 12:36 Autor: Stanislav Stanišić 11

NIS-Gazprom ostaje glavni dobavljač naftnih kompanija u Srbiji? NIS-Gazprom ostaje glavni dobavljač naftnih kompanija u Srbiji?
Naftne kompanije koje posluju u Srbiji, a poreklo im je u zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, nemaju ekonomski interes da naftne derivate dobavljaju... NIS-Gazprom ostaje glavni dobavljač naftnih kompanija u Srbiji?

Naftne kompanije koje posluju u Srbiji, a poreklo im je u zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, nemaju ekonomski interes da naftne derivate dobavljaju iz svojih rafinerija, tako da će im NIS-Gazprom i dalje biti glavni izvor nabavke, kaže za Biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On smatra, baš kao i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, da nema razloga za zabrinutost kada je reč o snabdevanju srpskog tržišta. Ipak, Atanacković očekuje da će doći do porasta cena.

„NIS-Gazprom, koji je dominantan na srpskom tržištu i utiče na velikoprodajne cene, prati kretanja na svetskim berzama i prema njima određuje svoje cene. Na svetskim berzama nafta već košta više od 100 dolara po barelu i to će se sigurno odraziti na maloprodajne cene u Srbiji“, navodi naš sagovornik.

Nebojša Atanacković objašnjava razliku između međudržavnog sporazuma Srbije i Rusije o snabdevanju prirodnim gasom, gde je cena određena ugovorom, i tržišta nafte i naftnih derivata gde cenu diktira berza.

„Nakon isticanja Uredbe o ograničavanju cene na pumpama treba očekivati skok u prodaji, jer u međuvremenu je na berzi nafta sa 90 otišla na iznad 100 dolara po barelu, a rat u Ukrajini će uticati da se taj trend nastavi“, komentariše Atanacković moguća kretanja na našim pumpama.

Uredbom Vlade Srbije maloprodajne cene na pumpama su od 12. februara ograničene na mesec dana – evrodizel na 179, a benzin na 171 dinar po litru.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Atanacković ne očekuje probleme u poslovanju Gazproma u Srbiji jer je prisutan na tržištu već godinama, a osim svojih pumpi snabdevač je prodavaca i u regionu.

„Pumpe nemaju interes da promene način nabavke. Svi kupuju gde im je najbliže, uz poštovanje kvaliteta goriva“, smatra Atanacković.

Naš sagovornik nema dilemu da će rat u Ukrajini i sankcije koje su uvedene Rusiji stvoriti probleme na tržištu Evrope.

„Ceo postupak je sproveden veoma brzo i odlučno i pitanje je kako će stanovništvo i privreda uspeti da se snađu. Najjednostavnije je reći embargo, ali iza toga postoji život i ekonomska logika koji traže svoje tokove“, ocenjuje Atanacković.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za Biznis.rs kaže da kod nas postoje rizici u snabdevanju kao što postoje i u celoj Evropi.

„Za sada nema naznaka da bi moglo biti problema sa snabdevanjem za našu zemlju. Naftovod Družba preko kojeg se snabdeva cela Evropa, a koji delom prelazi preko Ukrajine, je u funkciji. Pritom se za snabdevanje koristi i naftovod Janaf sa Krka“, prenosi Mićović.

Ističući da je nezahvalno procenjivati kako će se situacija odraziti na naše tržište, Mićović prenosi da za sada nema poremećaja u snabdevanju na pumpama, niti je primećeno da potrošači prave zalihe.

  • JOVANA

    28.2.2022 #1 Author

    Polako nas pripremaju za poskupljenja koja nas okečuju …

    Odgovori

  • Mike

    28.2.2022 #2 Author

    Pa, u EU ionako nećemo, to i nije cilj ove vlade, niti je ikada bio, tojest predsednika, vlada je samo na papiru – sada tehnička. Tako da će Gazrpom jedino kod nas da radi, a da bismo putovali u neku državu, a da to nisu Rusija ili Kina, cenim da će nam biti potrebne vize uskoro – jer demokratija.

    Odgovori

  • Zorica S.

    28.2.2022 #3 Author

    Gazprom ce jos dugo snabdevati Nis,nezavisno od toga ko je na vlasti……

    Odgovori

  • JANA

    28.2.2022 #4 Author

    Nase veze sa Rusijom se nisu promenila niti ce se promeniti svaka cast za nasseg predsednika na pametnom potezu ,ipak treba razmisljati o sl zimi i o grejanju …

    Odgovori

  • Milovan94

    28.2.2022 #5 Author

    Iskreno ne znam ko bi to bio drugi osim NIS-a

    Odgovori

    • DANIJELA

      28.2.2022 #6 Author

      Pa bas tako. Tako je bilo i tako ce i ostati.

      Odgovori

  • Emilija

    28.2.2022 #7 Author

    Nista drugo se nije ni ocekivalo

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    28.2.2022 #8 Author

    Možemo očekivati velika poskupljenja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.2.2022 #9 Author

    Mislim da ce sto se nas tice sve biti isto,sem cene…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    28.2.2022 #10 Author

    Sve je neizvesno više..

    Odgovori

  • MARA

    1.3.2022 #11 Author

    Da vidimo koliko će to traje jos…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...